Сидеров поиска френският посланик да бъде обявен за персона нон грата

Волен Сидеров, сн. БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска в петък френският посланик Ксавие дьо Кабан да бъде обявен за "персона нон грата" и да бъде изгонен от България. От парламентарната трибуна Сидеров настоя и за декларация на Народното събрание, че депутатите не допускат намеса на "чужди чиновници по такъв груб начин".

"Тия дни посланикът на Франция си позволи да каже, че български съдия е отсъдил неправомерно. Представете си български посланик да го каже това във Франция, колко дни ще му дадат, за да напусне страната и дали няма да го подведат под отговорност. Тук обратното – дава му се трибуна", възрази Сидеров.

Преди седмица френският посланик разказа пред бТВ  за скандален опит да бъдат откраднати две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп" у нас. Той обяви, че в българската съдебна система има гнили ябълки.

"Атака" ще внесе нота във френското посолство, заяви Сидеров. По думите му по време на избори дипломатът е посочвал и за коя партия да се гласува и за коя не. "Казва кой е добър и кой лош. И не е сам, правят го и други. Не зная на какво се дължи тази липса на рефлекс", коментира той.

Според Сидеров Ксавие дьо Кабан трябва да бъде обявен за "персона нон грата", защото "така постъпват уважаващите себе си държави". "Това зависи от управляващата четворна коалиция, тя явно е готова да преглътне всеки", каза още Сидеров.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?