Сидеров провали тв репортаж и държа речи срещу "Бултюрк" и турските сериали

Сидеров провали тв репортаж и държа речи срещу "Бултюрк" и турските сериали

Докато парламентът обсъждаше актуализацията на бюджета в четвъртък, лидерът на "Атака" Волен Сидеров спретна пореден екшън с показно изгонване на журналистически екип на турската обществена телевизия и с декларация срещу анкета на изселническата организация "Бултюрк".

Сидеров, следван от депутатите си, излезе на площад "Ал. Невски", където започна разпра с екипа на "Балканския телевизионен експрес", който по инициатива на турската обществена телевизия ТРТ обиколя 9 държави от региона, откъдето излъчва преки предавания. В 37 преки включвания водещите показват историческите забележителности, местната култура и съвременния облик на най-големите балкански градове.

В четвъртък прякото излъчване, за което екипът има разрешение от българското Външно министерство, трябваше да бъде пред храм "Александър Невски", а специален гост трябваше да е министърът на културата Вежди Рашидов.

Волен Сидеров обаче провали репортажа, като демонстративно махна турското знаменце, поставено редом до българското, и започна да иска обяснения от екипа. По същото време на площада се появиха "шпиц-команди" на "Атака" и ВМРО, които блокираха движението, което по-късно бе възстановено с намесата на полиция.

Преди това Волен Сидеров съобщи пред журналисти, че е сезирал ДАНС за посещението на изселническата организация на български турци "Бултюрк", която, по думите му, прави проучване в осем български града със смесено население. В анкетата има въпроси като "Искате ли възстановяване на старите турски имена на градове и местности в България?", дали България се е отказала от асимилаторската си политика или как биха искали да бъде погребан мюсюлманин с християнски имена.

Сидеров заяви, че в тази връзка ще поиска и среща с премиера Бойко Борисов.

Неговата партия "Атака" продължава твърдата си линия на подкрепа към ГЕРБ и не взема отношение към действия на управляващите, приемани като затопляне на отношенията с ДПС, като например отпускането на 116 млн. лв. допълнителни бюджетни средства за тютюнопроизводителите или пък подкрепата на ГЕРБ за компрометиран кадър на ДПС във варненския общински съвет.

Сидеров, който в момента е и ротационен председател на комисията за контрол на ДАНС, настоя да получи информация от специалните служби за организацията "Бултюрк", която, по думите му, работи със съдействието на турската държава. Трябва да се изясни има ли покана и ако има, откъде идва тя, за да има поне морална присъда за това, коментира Волен Сидеров.

Според него една от възможностите, по които може да се използва анкетата, е да се оповести публично в международен мащаб, че мюсюлмани или жители на определени области искат техният град да бъде преименуван с турско-арабско име. Сидеров изтъкна, че това е проява на сепаратизъм.

Това е поредната провокация срещу българската национална идентичност, след създаването на отоманска партия, искането на мюсюлманките да се снимат за лични документи със забрадки и случая с научния колектив, който по думите му е фалшифицирал историята и е обявил, че не е имало клане в Батак и Априлско въстание.

"Това говори за засилена амбиция България да бъде провокирана и да бъде показано, че е част от Османската империя", заяви лидерът на "Атака".

Сидеров посочи, че приема и турските сериали като част от пропагандата, която показва Турция като светска държава. Той добави, че самите сериали и излъчването им е част от търговски отношения с конкретните телевизии, а държавата и парламентът не могат да се месят в тяхната програма. Затова излъчването на тези филми е морална отговорност на тези, които го правят, каза Сидеров, изтъквайки, че да пропагандираш, че Турция е станала светска държава, е лъжа.

"Бултюрк" е създадена е през 2003 г. Неин лидер е професорът по ортопедия в болницата "Чапа" Хаяти Дурмаз. Преди няколко дни столичен вестник съобщи, че организацията е подготвила 50 въпроса в анонимна анкета. По думите на координатора на "Бултюрк" Рафет Мурат, анкетата ще бъде попълнена в Русе, Варна, Шумен, Разград, Търговище, Кърджали, Хасково и Смолян.

Споделяне

Още по темата

Още от България