Сидеров се подвизава в Крим, признава го за част от Русия

Снимка: БГНЕС

Български депутати заявиха, че признават Крим за част от Русия, пише руският седмичник "Аргументи и факти". Изданието отразява среща на делегация парламентаристи от партията "Атака", водена от лидера ѝ Волен Сидеров, с кримските власти на 12 февруари в Симферопол.

"Убедени сме, че всичко, станало в Крим през периода на "Кримската пролет", е правилно. Признаваме и референдума в Крим, и присъединяването на републиката към Руската федерация. За България Крим е неразделна част от руската история и тук се чувстваме като на родна земя", цитира вестникът българския депутат.

Сидеров разказа, че партията му е обявила в България подписка за общонароден референдум с въпроса дали България трябва да членува в НАТО, отбелязва той. За подписката съобщават редица печатни и електронни издания в Русия, като се позовават на РИА Новости.

"Сигурни сме, че днешната политика на България е погрешна, изцяло продиктувана от Запада. Българският народ трябва да си каже думата, да изрази своята позиция, както успяха да направят преди по-малко от година хората в Крим", се казва в изявление на Сидеров, цитирано в материала.

Според "Аргументи и факти", в петък българската делегация ще се срещне с кримския ръководител Сергей Аксьонов. Депутатите от "Атака" са убедени, че визитата им на полуострова "ще задълбочи културните, социалните и икономически връзки между България и Крим".

Според Сидеров, България трябва да напусне НАТО и да обяви неутралитет. По думите му, за да бъде разгледан въпросът за референдум, трябва да бъдат събрани или подписите на поне 60 български депутати, или 300 000 подписа сред населението, пише "Московский комсомолец".

"Това е наша инициатива и ще се обърнем към групата на Социалистическата партия и към друга близка група. Нашите три подписа ще са достатъчни за количество", подчертал лидерът на "Атака", цитиран във всекидневника.

Близо 80 на сто от българите подкрепят референдума в Крим и влизането му в състава на Русия, заявила Магдалена Ташева, депутат от "Атака", цитирана на сайта на местната новинарска агенция Крим Медиа.

По думите ѝ, приблизително толкова са и жителите на България, които не подкрепят санкциите на САЩ и ЕС, наложени на Русия.

Гостите от "Атака" са първата българска парламентарна делегация, посетила Кримския полуостров след включването му в състава на Руската федерация, допълва електронното издание "Век".

Споделяне

Още от България