Над месец и половина, след като имунитетът му бе свален

Сидеров стана обвиняем за хулиганство и нападение над полицай

Лидерът на "Атака" нарече разследването "странно" и се оплака от теч на информация

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров получи в сряда дългоочакваното си обвинение за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай заради скандалния случай от 6 януари т.г. в самолет, летящ от София за Варна.

Тогава националистът нападна словесно френския културен аташе Стефани Дюмортие на борда на самолета, а след това се стигна и до физически сблъсък с друг пасажер, който се възмутил от поведението му. Накрая Сидеров ударил в лицето един от пристигналите на мястото полицаи, установи спешното разследване на прокуратурата.

Така главният прокурор Сотир Цацаров поиска и получи на 22 януари имунитета на националиста, като бе съобщено, че той ще бъде съден за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице. В сряда на Сидеров е била постановена най-леката мярка за неотклонение "подписка" и не му е наложена забрана да напуска страната.

Повече от месец и половина по-късно от "Атака" сами съобщиха преди ден, че лидерът им ще направи изявление пред медиите в двора на столичното следствие, където е призован. На влизане Сидеров отдели близо 20 минути на журналистите, за да обяви за пореден път, че делото е "странно", тъй като всичко се знаело предварително и се оплака от теч на информация към медиите.

"Не би трябвало информация да излиза от следствието, не би трябвало също така да излизат показания. Но ние прочетохме показанията на стюардесата на самолета, които ги нямаше в Народното събрание, така че не би могъл депутат да ги изнесе. Това е изключително нередно и смятам, че трябва да бъде разследвано", възмути се лидерът на "Атака".

Повтори и обичайната си теза, че потърпевшият полицай всъщност лъже, както бе написано и в контрасигнала на Сидеров, подаден след инцидента във Варненската районна прокуратура. По думите му взетите досега показания по случая били снети в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс, защото свидетелите по лица с имунитет трябвало да бъдат разпитани от следовател, а не от разследващ полицай.

"В момента сме на фаза досъдебно производство, до която не са разпитани още четирима свидетели от моите колеги от "Атака", хора, които бяха свидетели на случката. Затова наричам това производство странно. Ще поискам от следствието да бъдат разпитани, но не знам дали то ще откликне", добави националистът.

По време на посещението си в столичното следствие Сидеров традиционно бе придружаван от почти цялата си парламентарна група. От думите му стана ясно, че най-вероятно ще бъде защитаван от съпартиеца си Явор Нотев.

По време на изявлението си пред журналистите в сряда лидерът на "Атака" се държа значително по-сдържано от изявите си непосредствено след инцидента в самолета за Варна, когато в продължение на няколко дни той истерично "анатемосваше" медиите, като "хиени, продажници, лешояди, измекяри", обвини милионерът Джордж Сорос за поръчкото дело, образувано срещу него и дори се закани на главния прокурор, призовавайки го: "Хайде да дойде да ме арестува Цацаров, ако толкова му стиска".

Споделяне

Още по темата

Още от България