mediapool.bg Ти си това, което четеш

Сидеров устроил "засада" на Уорлик в ресторант

"Любимият" пътник на "Луфтханза" Волен Сидеров, който миналата година буйствал пиян в самолет и се опитал да се отърве от разследване с дипломатическия си паспорт, се похвали с нов националистически "подвиг", извършен в столичен ресторант. Този път мишена на кандидата за президент на "Атака" е бил американският посланик Джеймс Уорлик.

Сидеров заяви в петък от парламентарната трибуна, че САЩ трябвало да платят около 2 млрд. долара наем за ползването на военните бази у нас от 2006 до 2011 г. и че близо две години той се опитвал да се срещне с посланика на САЩ Джеймс Уорлик. Тъй като това не се случило, Сидеров каза, че в четвъртък вечерта е засякъл случайно посланика в столично заведение.

Лидерът на "Атака" използвал момента и му представил "сметката" за дължимата сума. Уорлик обаче хвърлил папката на съседната маса и заплашил "да го унищожи".

"Той реагира, за съжаление, много гадно, много нервно", обяви пред парламента Сидеров, добавяйки, че срещата е документирана.

Посолството на САЩ: Това е евтин политически трик

По повод на инцидента от посолството на САЩ разясниха:

"Снощи, 12 май, по време на вечеря в столичен ресторант г-н Волен Сидеров, придружен от фотограф  е заговорил посланик Уорлик в опит да предизвика политически спор. Такова поведение е неуместно и неприемливо. Намаляващата електорална подкрепа на партия "Атака” и фактът, че Посолството на САЩ отказва да се среща с членове на тази партия, са най-вероятните причини за този евтин политически трик. Посолството на САЩ не приема идеите на омраза, предразсъдъци и фанатизъм, които г-н Сидеров и "Атака" представляват."

Сидеров настоя посланикът да отиде в парламента и да се извини, тъй като според него такова поведение към депутат е обида към Народното събрание като цяло. Освен това американският посланик трябвало да бъде санкциониран по някакъв начин и от българското външно министерство.

Сидеров съобщи още, че ще поиска охрана от НСО. "Когато те заплаши посланикът на най-мощната държава, е нормално да се чувстваш застрашен“, заяви той.

По стъпките на Румен Петков и Георги Първанов

Сидеров е вторият депутат след Румен Петков (БСП), който атакува Джеймс Уорлик.

След като в началото на декември миналата година американското посолство отне задокеанската виза на Петков заради разследване срещу него, бившият вътрешен министър в кабинета "Станишев" поде канонада срещу Уорлик, наричайки го "лъжец, треторазряден актьор и боклук за изритване".

Президентът Георги Първанов пък обяви, че "от времето на генерал Каулбарс, извънреден пратеник на руския император, никой чужденец не се е държал така - като генерал-губернатор". Причина за коментара му стана грешка в превода, според която Уорлик казал, че дискусията между президента Георги Първанов и министъра на отбраната Аню Ангелов за отбранителната политика "малко прилича на фарс". После обаче стана ясно, че Уорлик не е използвал думата "фарс" (farce), а "измислена" (false).

Още по темата
Още от България