Сидеров води листата на "Атака" за евровота и анонсира предсрочни избори наесен

Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров ще води листата на партията си за Европейски парламент в края на май, става ясно от негово интервю пред Дарик радио. Освен това той за пореден път коментира, че "кредитът на доверие към кабинета на Пламен Орешарски е започнал да се изчерпва".

На въпрос какъв срок дава на правителството, Волен Сидеров отговори: "Може би евроизборите ще покажат разположение на силите, може би ще се види, че този кабинет вероятно наесен ще трябва да се сменя".

"Дали ще има предсрочни избори, може да зависи до голяма степен от нас. От доста време говоря, че правителството и мнозинството, което го подкрепя - БСП и ДПС, трябва да си правят много ясни изводи, да приемат неща, които са народополезни. Вместо да подменят дневния ред, както правят сега, с по-незначителни теми. Уви, виждам, че чуваемостта на правителството в тази посока не е много голяма", каза Сидеров, чиято партия продължава да осигурява правителственото мнозинство на БСП и ДПС.

Това е поредната закана на националистическия лидер към управляващите, към които партията му формално не се числи, но които на практика подкрепя. Преди повече от месец Волен Сидеров постави 10 условия на управляващите и каза, че ако не ги изпълнят, ще преосмисли позицията си. Условията му не са изпълнени, но подкрепата на "Атака" в парламента за БСП и ДПС си остава факт. Последният "ултиматум" на Сидеров, вероятно отново отправен с цел да попмпа предизборно националистическия електорат, беше, че "Атака" ще свали кабинета, ако подкрепи икономически санкции на ЕС срещу Русия.

В четвъртък Сидеров каза, че не вижда в Орешарски, както е било и при Борисов, смелост да пристъпи към по-решителни мерки.

"Започва да се изчерпа този кредит на доверие към правителството. Вярно, имаше един период, в който се работеше в ненормална обстановка, в платени протести. Сега обстановката е по-спокойна и тя веднага трябва да бъде подплатена с конкретни решителни мерки. Не виждам такава решителност. Позицията на кабинета спрямо санкциите срещу Русия беше много неправилна. Орешарски на практика застана зад санкциите", допълни лидерът на националистите.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014