"Сиела Норма" отказва да доставя още машини за изборите

"Сиела Норма" отказва да доставя още машини за изборите

Досегашният доставчик на машини за изборите "Сиела Норма" отказва да достави исканите от ЦИК още 1500 устройства за гласуване при предвидената от комисията максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лв. без ДДС. От фирмата твърдят, че сумата е прекалено ниска, а ЦИК пък поне засега изглежда не е склонна да даде исканата от "Сиела Норма".

Изпълнителният директор на компанията Веселин Тодоров участва в заседание на ЦИК в петък и обясни, че доставката на толкова машини в зададения кратък срок, заедно с разходите за софтуер, флашки ролки, смарт карти и логистика ще струва малко над 15 млн. лв.

Не за пръв път при изборите през последните години се стига до проблеми с машинното гласуване. Например на парламентарния вот през 2017 година по закон машини трябваше да има във всички секции, но от ЦИК решиха да са само в 500. Това доведе до дело във Върховният административен съд (ВАС), който отмени решението на комисията и постанови да има устройства навсякъде. ЦИК обяви поръчка в кратки срокове за доставка на машини във всички секции. Единственият кандидат – "Лирекс", се отказа. "Сиела Норма", която винаги е печелила поръчките и е доставяла устройствата, тогава не участва.

Сегашният проблем идва на фона на нестихващата кампания на ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов срещу машинното гласуване. Бившите управляващи твърдят, че то ще създаде различни проблеми и така служебният кабинет на президента Радев иска да "събори изборите".

По-рано тази седмица ЦИК реши чрез процедура за "договаряне без предварително обявление" да поръча допълнителни 1500 машини за секциите извън страната, както и за големите секции в България. До това се стигна, след последните промени в изборния закон, които предвиждат в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина ще се гласува само с устройства. Преди ден пък е било взето решението за максималната прогнозна стойност, а от "Сиела Норма" сами са поискали да обяснят защо няма да участват при тези условия.

Защо "Сиела Норма" иска толкова пари?

Веселин Тодоров аргументира исканите над 15 млн. лв. с това, че производителят на машините "Смартматик" е дал със 75% по-висока цена за производство на една машина заради по-малкия брой устройства и съкратените срокове, които оскъпяват не само производството, но и транспорта. По думите му само на машините цената е 8.75 млн. лв., а 6.5 млн. лв. ще струват допълнителните дейности.

Тодоров добави, че това са груби сметки, защото параметрите на обществената поръчка още не са обявени.

Зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов попита дали това означава, че ако се поръчат повече устройства, цената ще е по-ниска. Изпълнителният директор на "Сиела Норма" отговори с "да" и даде пример с тиражите на книги, при които колкото повече бройки се поръчват, толкова по-ниска е себестойността на една книга.

"Потвърждавам, че нашите цени щяха да са същите, ако пак се поръчваше същото количество (като за изборите през април- бел.ред.)", каза Тодоров и добави, че на "Сиела Норма" при предишната доставка ѝ е коствало много да се договори с доставчика "Смартматик" да намали цената, за да се вместят в максималната стойност на старата поръчка.

Още през април обаче "Сиела Норма" обяви, че за вот през юли ще може да достави до 1500 устройства.

Как ЦИК е стигнала до сумата 6.5 млн. лева?

От ЦИК са стигнали до максимална прогнозна цена от 6.5 млн. лв. без ДДС на базата на сумата от предходната поръчка и допълнителни анализи. За предишните избори ЦИК подписа договор със "Сиела Норма" за доставка на 9600 устройства на стойност 35 999 000 лева без ДДС. Договорът предвиждаше още логистиката, обслужването на устройствата, както и обучението на ЦИК и на районните и секционните комисии за изборите през април.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова посочи, че още през май е било официално обявено, че държавата предвижда до 8 млн. лева за допълнителни устройства няма как сега да се обсъжда два пъти по-висока сума. Тя попита "Сиела Норма" защо досега не са казали, че заложените пари не са достатъчни.

"Веднъж казахте 9 млн. лева, веднъж 15 млн. лева. В крайна сметка ЦИК е взела това решение, заставаме зад него и ще търсим решение в случай, че вие откажете да участвате", каза Камелия Нейкова на Тодоров и от думите ѝ се разбра, че комисията не предвижда да промени решението си за максималната стойност.

"Сиела Норма" и досегашните избори с машини

От евроизборите през 2014 г. винаги, когато е имало машини за гласуване, изпълнител на поръчките е "Сиела Норма". Допреди тази година устройствата винаги са били наемани, но никога не са били над 3000.

Машините, които "Сиела Норма" е предоставяла през годините, са били производство на венецуелската фирма "Стартматик", стана ясно от пазарно проучване и анализ на организирането на машинно гласуване у нас, поръчано от ЦИК и изготвено от "Сова 5" АД през декември 2018 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Предсрочни избори