“Сиела” със заявка за лъвския пай в най-големия търг за е-управлението

“Сиела” със заявка за лъвския пай в най-големия търг за е-управлението

Консорциум между свързаните “Сиела Норма” и Адвокатско дружество “Георгиев, Тодоров и Ко” е почти сигурният победител за една от позициите в най-големия търг за е-управлението - “Развитие на административното обслужване по електронен път”. Това става ясно от пълния списък на кандидатите за петте позиции на поръчката.

Обединението на “Сиела” е единственото, подало оферта за Лот 1 - “Анализ, идентифициране и вписване на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на електронното правителство. Фирмите на известния адвокат Иван Тодоров и брат му Веселин Тодоров ще получат 2.5 млн. лева без ДДС – прогнозната стойност на поръчката, освен документите им не бъдат отстранени по технически причини.

“Сиела” е мажоритарен собственик в компанията “Дуо Софт”. Нейното име се среща в  Консорциум “Сдружение за електронно управление”, подал оферта за най-скъпия (4.44 млн. лева без ДДС) Лот 4 на поръчката - “Разработване на референтен модел на архитектура за централната администрация и общинските администрации”. Там “Сиела” играе не с кой да е, ами с държавното “Информационно обслужване” и с “Балкантел”.

“Сиела” има богат опит с обществените поръчки на властта. Тя вече спечели търг за развитие на електронното управление в Стара Загора. Работи и по проект за 2.14 млн. лева по програма “Развитие на човешките ресурси” по проект на образователното министерство за въвеждане на делегирани бюджети.

Най-много оферти – 5, е привлякъл Лот 2 - “Реализиране на приоритетни административни услуги за централната администрация”. Прогнозната стойност на проекта е 3.75 млн. лева без ДДС. Самостоятелно играят българската “ТехноЛогика” и международната “Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис” ЕООД. Оферта е подала чуждата "Интрасофт Интернешънъл" АД в съдружие с местната "Би Ен Груп БГ" ООД.

В обединение “Е-България” играе българската софтуерна “Фадата”, работила по новата информационна система на “Автомобилна администрация”, видео наблюдението на техническите прегледи и много други. Името ѝ изскочи от скандала с бившия председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов. Според публикации в медиите Иванов лобирал за “Фадата” при избора ѝ за разработчик на новата информационна система на “Софийска вода”. Собственикът на “Фадата” Анри Леви бе в списъка на най-богатите хора в България за 2007 г.

“Фадата” е в съдружие с друг силен играч в ИТ-сектора – фирмата “Контракс” на Йордан Йорданов. “Контракс” работи по изграждането на системата за телефон 112. Третият партньор е “Гравис България”, която работи по е-управлението в Ловеч и също има богат опит с обществени поръчки и усвояване на еврофондове.

В обединение “РАО Електрон” влизат "Индекс България" ООД, "СМ Консулта" ЕООД и "Ти Би ЕС България" ЕООД. В портфолиото на “Индекс” е цялостната софтуерна система на парламента, информационната система за новите документи, както и различни системи на МВР, НСИ и съдилищата. “СМ консулта” разработва нова информационна система на Комисията за защита на потребителите. TBS е международна фирма в областта на ИТ- решенията и има представителство у нас от 2008 г.

За Лот 3 ( “Реализиране на приоритетни административни услуги за общинската администрация”) в търга за е-управлението оферти са подали “Аксиор”, чието име отново се свързва с бившия шеф на СОС Андрей Иванов, обединение между “Браво инвестмънтс” и “ЕИБ Софт”, както и сдружение “Сирма – Интерконсулт”. “Браво инвестмънтс” и “ЕИБ Софт” спечелиха през 2010 г. силно оспорван конкурс за информационната система на “Топлофикация София”. Собственикът на “Браво инвестмънтс” на Тошко Колев Георгиев има редица договори с регионалното министерство, с НАП и с Министерски съвет.

“Сирма Солюшънс” е част от “Сирма Груп” и има проекти в Агенция Митници, министерствата на отбраната, на финансите, на образованието, закритото вече Министерство на държавната администрация и административната реформа и др. Нейно дело е и печално известната информационна система за записване в столичните детски градини – система, която скъса нервите на хиляди родители в София. По време на скандала “Сирма” пое отговорността за гафа, а различни ИТ-експерти от бранша намериха основание за вина и у изпълнителя, и възложителя. Прогнозната цена на Лот 3 е 3.35 млн. лева без ДДС.

Най-скъпият Лот 4 – “Разработване на референтен модел на архитектура за централната администрация и общинските администрации” (4.44 млн. лв. без ДДС) е събрал 4 оферти. Едната е на “Хюлет Пакард България” с подизпълнител “Комсофт”. Втората е на обединение между “Сиенсис” и “Абати”. “Сиенсис” е на Николай Медаров, съпруг на председателя на ЦИК Красимира Медарова.

Третата е на обединение “Матерна И гавърнмънт” между “Матерна България” и “Лирекс”. Втората компания е едноличен собственик на “Индекс България”, играеща за Лот 2 в обединение “РАО Електрон”.

Четвъртата оферта е на “Сдружение за електронно управление”, в което влизат държавното “Информационно обслужване” АД, “Дуо Софт” и “Балкантел”.

Най-евтиният Лот 5 (1.5 млн. лева без ДДС) - “Усъвършенстване на портала и доизграждане на системата за електронното правителство във връзка с административното обслужване” е привлякъл две оферти – на местната “Стемо” и на българския клон на компанията “Ай Би Ес” (IBS).

Тръжната комисия има срок от 35 дни, за да разгледа и оцени офертите, след което ще се отворят ценовите предложения на кандидатите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес