СиЕнЕн: "Готвача" на Путин стои зад фабриката за тролове

СиЕнЕн: "Готвача" на Путин стои зад фабриката за тролове

Руският олигарх Евгений Пригожин, наречен от местните медии "готвача" на президента Владимир Путин, е финансирал "фабрика за тролове", която е разпространявала в социалните мрежи фалшиви новини по време на кандидат-президентската кампания в САЩ миналата година, твърди СиЕнЕн.

Медията отбелязва, че Пригожин е част от вътрешния кръг на Кремъл, а неговата компания "Конкорд Мениджмънт и Консултинг" (Concord Management and Consulting) е основен спонсор на базираната в Санкт Петербург "Агенция за интернет проучвания" (IRA), която се е занимавала с разпространяването на фалшиви новини.

Според американски разследващи една част от "фабриката за тролове" е имала особено интригуващо име и мисия: "Отдел на провокациите". Мисията на отдела била да сее фалшиви новини и социални разделения в Запада.

СиЕнЕн е разгледала десетки документи, изтекли от компаниите на Пригожин, които доказват връзките му с тролската фабрика.

Един от договорите е подписан през 2013 г. от генералните директори на Concord Management and Consulting и Агенцията за интернет проучвания. Той е за 20 милиона рубли (тогава около 650 000 долара), които Concord Management and Consulting трябвало да плати за техническата поддръжка на агенцията.

Освен това според фирмени записи, до които е имала достъп СиЕнЕн, служител на агенцията по-късно се е присъединил към "Конкорд Мениджмънт и Консултинг".

Агенцията за интернет проучвания е една от компаниите в центъра на разследването на руската намеса в американските президентски избори. Според становище на разследващата комисия, публикувано през януари, "така наречената Агенция за интернет проучвания, която създава професионални тролове, е финансирана от човек близък до Путин с връзки в руското разузнаване".

Официално Агенцията за интернет проучвания е прекратила операции в края на 2016 година, но според някои източници тя продължава да работи.
Според руски медии Пригожин е прекарал девет години в затвора за измама и грабеж през 80-те години. След това той започва ресторантьорски бизнес и вече притежава няколко от най-известните заведения в Санкт Петербург.

Руският президент Владимир Путин се обръща към него, за да организира празненствата за рождените му дни, както и да готви при посещенията на чуждестранни лидери.

През 2002 година Евгений Пригожин сервира хайвер и трюфели на американския президент Джордж Буш по време на форум в Санкт Петербург, но неговата бизнес империя се простира далеч отвъд кухнята.

Пригожин печели обществени поръчки за снабдяване на руски училища и руската армия с храна.

Той е бил санкциониран САЩ през декември 2016 г. за предоставяне на финансова подкрепа за руската военна окупация на Украйна. Две от компаниите му, включително и тази за кетъринг, също са били санкционирани тази година.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят