Сигнал: Полиция отвела руска активистка опитала да изобличи агент за отравянето на Навални

Сигнал: Полиция отвела руска активистка опитала да изобличи агент за отравянето на Навални

Екипът на руския опозиционен лидер Алексей Навални заяви, че рано днес полицията е претърсила жилището на опозиционната активистка Любов Собол и я е отвела за разпит в следствието, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Според поддръжници на Навални действията на полицията са в отговор на неин опит да почука на вратата на Константин Кудрявцев, предполагаем агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС), участвал според Навални в неуспешния опит за отравянето му.

Действията на Любов Собол са били окачествени като "нарушение на неприкосновеността на дома" и "заплахи". Максималното наказание за подобно провинение е две години.

Навални каза, че е устроил на Кудрявцев клопката с телефонното обаждане, за да го накара да признае опита за убийство, съобщи в Туитър Иван Жданов, директор на организацията на Навални "Фонд за борба с корупцията".

Навални твърди, че се е представил като офицер от разузнаването, за да подмами Кудрявцев да признае, че властите са замесени в отравянето му.

Навални твърди, че на 20 август е бил отровен с нервнопаралитичното вещество "Новичок" по заповед на Кремъл. Той беше превозен по въздух за лечение в Германия, след като припадна в самолет в Русия. Берлин заяви, че той е бил отровен със съветското бойно отровно вещество "Новичок" при опит да бъде убит - твърдение, което много от западните страни приемат.

Путин отхвърли съобщенията в медиите за отравянето на Навални. Той заяви, че те са скалъпени по информация, предоставена от американските разузнавателни служби, и представляват опит самият руски президент да бъде очернен и Навални да бъде представен като по-важен, отколкото в действителност е.

Навални се възстановява в Германия, но заяви, че възнамерява да се върне в Русия на необявена дата.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?