Сигнал за бомба на прокурорско дело

Сигнал за бомба прекъсна за няколко минути заседанието по делото срещу бившия зам.-окръжен прокурор на Русе Венелин Тодоров. В петък Софийският градски съд за пръв път се занима с изхвърления от правосъдната система обвинител заради престъпления срещу нея. 

Венелин Тодоров бе „дясната” ръка на Люлин Матев, който по настояване на Борис Велчев подаде оставка като ръководител на окръжното обвинение в дунавския град през лятото на миналата година. Тогава спецслужбите засякоха телефонни разговори между Матев и русенския бизнесмен със съмнителна репутация Илиян Пенев – Мацола. Специалните разузнавателни средства бяха уловили и не една или две кореспонденции на Мацола с члена на Висшия съдебен съвет Николай Ганчев, който със заместника на Никола Филчев и Борис Велчев – Христо Манчев, се прочу като прокурор-хотелиер.

Изправеният на подсъдимата скамейка Венелин Тодоров през май 2004 г е в основата на провалената операцията "Котките" срещу Илиян Пенев-Мацола и ортаците му в контрабандата на горива - Юлиян Симеонов, Адриан Милев и Валентин Гецов. Тогава той обявява обиските и изземането на компютрите и документите от офисите на Пенев за незаконни. Тези  действия  по Наказателния кодекс са квалифицирани като престъпление срещу правосъдието.

Освен, че е осуетил делото за контрабанда, според вестникарски публикации Тодоров неоснователно е прекратявал и дела срещу мутрите на Мацола.

Пред съда обвиняемият бивш обвинител заяви, че отменените преписки били със самоотвод на тогавашния му началник Люлин Матев. Тодоров поискал от директора на местното следствие част от преписките, но той първоначално отказал да му ги даде, чу се още в залата. 

Фактът, че са запечатани бензиностанции, иззети са компютри и касови апарати и че окръжният прокурор си прави самоотвод, ми подсказа, че става въпрос за нещо много сериозно и ще има последици, които се оказаха за мен, оправда се още Тодоров пред съда.Той обясни още, че след като Юлиан Симеонов и Адриан Милев внесли жалба срещу следствените действия,  той потърсил практика на Върховния касационен съд по такъв тип дела. Намерил обаче само едно решение,  тогавашният НПК не позволявал да се произнесе по жалбата, посочи Венелин Тодоров.

По думите му той изпратил постановленията си за служебна проверка в Апелативната прокуратура във Велико Търново, макар че не бил длъжен да го прави. Тодоров заяви още, че Люлин Матев не му давал указания как да реши преписките. Никой не ме е търсил във връзка с тях и не е искал да ходатайствам, подчерта Венелин Тодоров.

След обясненията му, делото продължи с приемане на експертизи, а бомба в съдебната зала не бе открита.

Споделяне

Още от България