Сигнал за корупция по "Южен поток" получиха прокуратурите на България и Русия

Сигнал за корупция по "Южен поток" получиха прокуратурите на България и Русия

Фондация "Антикорупционен фонд" подаде сигнал до прокуратурите на Република България и Руската федерация за проверка на данни за корупционни практики, свързани с проекта "Южен поток". Неправителствената организация използва посещението на генералния прокурор на Русия в България, за да сезира двете институции за случай отпреди четири години.

 

В сигнала се цитира основно публикуваната в края на 2014 година статия в американския вестник "Ню Йорк Таймс", посветена на "Южен поток". В нея се описва срещата между руския депутат и специален пратеник на Путин Александър Бабаков и българския заместник-министър на енергетиката по време на тогавашното служебно правителство Божан Стоянов.

 

Стар познат на Стоянов настойчиво го канил по телефона да се видят и да пият по едно. Те се видели след полунощ в бар, точно срещу Народното събрание в София. Заместник-министърът бил изненадан, че приятелят му не е сам. С него бил Александър Бабаков, член на Думата и специален пратеник на Путин. "Ню Йорк таймс" уточнява, че Бабаков е сочен от френски медии като посредника, уредил кредит от руска банка за Националния фронт на Марин льо Пен.

"Той (Бабаков) искаше да провери какво мисля за "Южен поток", спомня си Стоянов. Според него проектът няма да намали българската зависимост от руския газ и ще донесе символични икономически ползи, но Бабаков не се заел да обсъжда това.

"С не много думи той каза, че ще ми помогне много, ако участвам и помогна", разказва Стоянов и допълва, че е съобщил за срещата на българското разузнаване. "Не ми стана приятно от това, че той си мислеше, че просто ще си пасувам и ще забравя за българските национални интереси", разказва заместник-министърът.

 

Според "Антикорупционния фонд" този случай повдига "сериозни съмнения за корупционни практики". Организацията пише, че посещението на Александър Бабаков в София е било в нарушение на наложените му от ЕС санкции през ноември 2014 година. Александър Бабаков и неговият сътрудник Александър Воробьов са в списъка на ЕС и САЩ за забрана на влизане и запор на активи.

 

Фондът иска проверка на какво основание Александър Бабаков е бил в България, в какви срещи е участвал и с кои хора от високите етажи на властта в страната. Отделно от българската прокуратура се иска проверка дали ДАНС е събрала информация за въпросната визита.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?