Сигнали за финансови нарушения доведоха до смени на върха в "Напоителни системи"

Досегашният шеф Галина Панайотова взимала по 8500 лв. заплата

Сигнали за финансови нарушения доведоха до смени на върха в "Напоителни системи"

Заради сигнали за извършени финансови престъпления е извършена пълна промяна в ръководството на закъсалата финансово държавна компания "Напоителни системи".

Снежина Динева е новият изпълнителен директор на дружеството. За председател на Съвета на директорите е назначен Петър Петров, а Филип Шукаров е нов член на директорския борд. До този момент те са работили в "Напоителни системи", но не са били част от управлението на дружеството, съобщиха във вторник от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което е принципал на дружеството.

"Срещу предишните ръководства на "Напоителни системи" са подадени сигнали до прокуратурата за извършени финансови престъпления. Досегашният изпълнителен директор Галина Панайотова е освободена от длъжност, за да се осигури безпристрастно и пълно съдействие на органите на досъдебното производство и разкриване на обективната истина", се казва в съобщението на МЗХ.

Панайотова е получавала 6000 лева заплата и допълнително още 2500 лева като член на управителния съвет, което е смущаващо на фона на тежкото финансово състояние на "Напоителни системи", казаха от МЗХ.

Дружеството от години почти е във фалит и работниците периодично протестират, защото не получават редовно дори минималните си възнаграждения.

Загубата на "Напоителни системи" възлиза на над 3 млн. лв. за деветмесечието на 2016 г. Тя се увеличава с около 800 хил. лв. спрямо година по-рано, сочи последният публикуван финансов отчет на дружеството.

Държавната компанията има дългове за близо 31 млн. лв., голяма част от които са просрочени към "НС-Агро" АД, "ЧЕЗ Електро" АД, "Енерго-Про" АД", "Бент Ойл" АД и други.

В същото време има несъбрани вземания за близо 17 млн. лв., сред които и от Министерството на земеделието за 3.5 млн. лв.

Дейността на дружеството е силно затруднена. Непрекъснато постъпват запори по банкови сметки, което създава напрежение и пречи на ритмичната и предвидима работа на компанията, е посочено в отчета, подписан от Галина Панайотова.

Според нея е необходимо да се вземе решение за невъзстановени средства на дружеството от над 11.5 млн. лв., сред които е и опазването на язовирите, безплатно поливане и т.н.

С промяната в ръководството на "Напоителни системи" ще се предприемат мерки за стабилизиране на финансовото състояние на дружеството и ще бъде извършена цялостна проверка в него, се казва още в съобщението на агроминистерството.

Споделяне

Още от Бизнес