Сигнали за пречки в преговорите на Пхенян със САЩ и Южна Корея

Сигнали за пречки в преговорите на Пхенян със САЩ и Южна Корея

Южна Корея ще преразгледа решението за създаване на бюрото за свръзка между Северна и Южна Корея, съобщи днес говорител на президента Мун Дже-ин, цитиран от агенция Йонхап.

Това е индикация за забавяне на откриването, очевидно в резултат на появилите се пречки в преговорите между Съединените щати и Северна Корея за закриване на ядрената програма на Пхенян, отбелязва агенцията. Съобщението идва три дни, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени планираното посещение на държавния секретар Майк Помпейо в Северна Корея.

Очакваше се бюрото за свръзка в крайграничния град Кесон да започне да действа в близките дни, както заяви на 15 август южнокорейският президент Мун Дже-ин. Откриването му бе договорено при първата срещу на върха между него и севернокорейския лидер Ким Чен-ун в граничното селище Панминчжон на 27 април.

"Откриването на бюрото бе планирано при наличието на добър напредък (в усилията за денуклеаризация), в резултат на визита на Помпейо в Пхенян и междукорейската среща на върха, но сега ние смятаме, че е необходимо да преразгледаме този въпрос поради промяна на обстановката", каза говорителят Ким Ею-Кьом на редовен брифинг в Сеул.

Тези дни сеулският вестник "Чосон илбо" писа, че откриването на бюрото се възпрепятства от санкциите на ООН срещу Северна Корея. Основните трудности били свързани с осигуряването на гориво и други необходими за функционирането му материали. В момента се водели консултации между Сеул и ООН, за да се направи изключение от санкционния режим в този случай.

Очаква се президентите Мун и Ким да се срещнат за трети път следващия месец в Пхенян, но конкретна дата все още не е съгласувана, припомня Йонхап.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят