Сигналите за нарушения в интернет пространството растат

Сигналите за нарушения в интернет пространството растат

С една пета са се увеличили атаките в интернет пространството през февруари спрямо месец по-рано. Това сочат данните от месечния бюлетин на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност (CERT България) към Държавна агенция "Електронно управление", информираха от агенцията.

Повече от 230 са обработените от CERT България сигнали за нарушения в интернет пространството през февруари, а над 5100 са засегнатите IP адреси.

От общия брой на подадените сигнали 157 са определени като инциденти, съгласно определението на Агенцията на ЕС за мрежова и информационна сигурност (ENISA).


Продължава ръстът на атаките от типа "отказ от услуга" (DDoS), които са близо две трети от инцидентите. Това е с една пета по-голям дял на атаките от този тип спрямо януари 2017 г.

Следват ги атаките със зловреден софтуер (14%) и тези, свързани с фишинг сайтове (12%).

През февруари CERT България е отправила на сайта си десет предупреждения за нови ъпдейти, които отстраняват уязвимости в продукти на Apple, Adobe, Cisco, HPE, ISC, OpenSSL, WordPress, VMware.

Експертите от CERT България напомнят, че една от основните превантивни мерки срещу атаки и инциденти в мрежовата и информационна сигурност е своевременното прилагане на ъпдейти, отстраняващи уязвимости в сигурността.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?