Сигналите за нередности с европари вече с номер и срок за разглеждане

Всички сигнали за извършване на нередности с пари от Европейския съюз – и анонимни, и устни, вече ще се завеждат в деловодствата на всяка структура, която работи с оперативните програми и еврофондове, ще има и конкретен срок за разглеждането им. Това предвиждат поправки в наредбата, която определя процедурите за администриране на нередностите по програми, фондове и инструменти, съфинансирани от ЕС, които ще бъдат разгледани в сряда на правителственото заседание.

В момента липсва срок за приключване на проверките за нередности и те продължават прекалено дълго време, в което спира изплащането на безвъзмедствата помощ към бенефициентите на европарите и това ги затруднява. Вече в рамките на три месеца администрацията ще е длъжна да се произнася има ли нередности, или не и това да се удостоверява с конкретен  акт.

Този документ ще представлява и първа писмена оценка и регистрация на нередност, в случай, че такава бъде открита. В този случай и когато се удостоверява, че нарушения няма, ще бъдат намалени до минимум случаите, в които се прилагат различни практики при администрирането на нередности от съответните  органи, посочват от Министерския съвет. Така ще се пресече порочната практика да се регистрират несъществуващи нередности, ще се намали корупционният риск и ще се постигне прозрачност на процедурите, допълва пресслужбата на кабинета.

Завеждането на сигналите в деловодствата на работещите с европари администрации пък трябва да улесни проследяването на работата по тяхното проучване. Липсата в момента на задължение създава предпоставки за укриването на сигнали или ненавременното им обработване, посочват от правителството.

Осигурява се и по-голяма защита на служителите, отговорни за проверката на сигналите във
ведомствата. Те няма да може да бъдат уволнявани в резултат от администриране на сигналите или да бъдат подлагани на натиск при изготвяне на експертното си становище, твърдят от Министерския съвет.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?