Сигурната победа се изплъзна от Блока на Юлия Тимошенко

Сигурната победа се изплъзна от Блока на Юлия Тимошенко

След като Блокът на Юлия Тимошенко (БЮТ) близо денонощие бе почти сигурен победител в предсрочните парламентарни избори, следобед в понеделник победата му се изплъзна и Партията на регионите на Виктор Янукович излезе първа при преброяването на над 84% от бюлетините. Янукович засега печели 32.82%, а БЮТ – 31.72%. Следват пропрезидентската коалиция “Наша Украйна - Народна самоотбрана” с 14.84%. Трипроцентовата бариера преминат още Комунистическата партия – 5.26%, Блокът на Литвин – 4% и Социалистическата партия на Украйна – 3.05%.

При тези резултати, които не са окончателни, Юлия Тимошенко може да се прости с премиерското кресло, към което се бе устремила.

Украинските агенции разпространиха съобщението, че Политическият съвет на блока “Наша Украйна - Народна самоотбрана” е готов да подпише коалиционно споразумение с БЮТ. Решението за това е било взето на днешното заседание на ръководството на политическата коалиция.

Обстановката остава неясна, след като от своя страна проруски настроеният премиер Виктор Янукович, лидер на Партията на регионите, заяви, че резултатите от вчерашните предсрочни парламентарни избори му дават право да управлява, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Трябва да обявим твърдо, че сме готови да защитим резултатите от изборите и няма да позволим "пренаписване на изборните резултати", каза на руски Янукович пред свои привърженици. Той изрази увереност, че ще формира правителство на националното единство.

Изявлението на премиера дойде след като прозападният президент Виктор Юшченко нареди на правоохранителните органи да разследват защо се е забавило преброяването на подадените бюлетини в южните и източните

области, където Партията на регионите на Янукович има силна подкрепа. Юшченко предприе тази мярка, след като формацията на министър-председателя изпревари прозападния Блок на Юлия Тимошенко.

Президентът предупреди, че онези, които са извършили изборни фалшификации, ще бъдат наказани.

Според Ройтерс близките резултати предвещават дълги преговори за формиране на коалиционно правителство, а наблюдатели в Киев прогнозират, че нов кабинет може да няма и до края на годината.

Споделяне

Още от Свят