Сикстинската капела за пръв път дадена под наем за концерт

Сикстинската капела за пръв път дадена под наем за концерт

Сикстинската капела, която е исторически паметник на Възраждането, за пръв път в историята ще бъде дадена под наем от Ватикана за провеждане на благотворителен концерт, съобщава британският "Телеграф".

Според вестника концертът ще се състои в събота за 40 туристи, които участват в ексклузивен тур в Италия, организиран от компанията "Порше" (Porsche). За тях, в компанията на фреските на великия Микеланджело, ще бъда изпълнени различни музикални произведения от хора на Националната академия Санта-Чечилия, която е основана през ХVІ век в Рим. След концерта за гостите ще има празнична вечеря зад снетите на Ватиканския музей.

"То е изключително мероприятие, шанс, който се пада веднъж в живота. Това ще е кулминацията на цялото пътешествие4, обяснява представител на компаниат "Порше Травъл Клъб".

Разрешението за провеждането на концерта е дадено от папа Франциск, като не се казва цената, която ще получи Ватикана за отдаването на Сикстинската капела под наем. Известно е само, че за петдневният тур им Италия всеки от участниците е платил по 5 хил. долара.

Според изпълнителния директор на музейния комплекс на Ватикана Паоло Николини тази инициатива е в подкрепа на благотворителните проекти на папата.

Изданието припомня, че и друг път в капелата е имало концерти, на само за църковни служители. Сега за пръв път ще има такъв с комерсиални цели.

Споделяне

Още от Общество