Силата на телевизията в арабския свят

Пробуждането на арабския свят според историографията от последния половин век става едновременно с разпространението на радиото, което сближи най-отдалечените общности, религиозни секти, племена, диалекти и държави, получили по различно време своята независимост след края на колониалната епоха. Сега телевизията със своята всепоглъщаща сила настройва масите в този свят както срещу историческия им враг Израел, така и срещу всяка една пречка пред свещената война на арабския ислямизъм. Какво показват всеки ден каналите на сателитните телевизии, от Си Ен Ен до Ал Джазира и безбройните предаватели в арабските столици? Освен записите на Бин Ладен, скрит незнайно къде, те излъчват кадри за войни и сражения на Западния бряг на река Йордан, като на преден план са бронетранспортьорите, които издирват палестински терористи.

Жестоката "история на живо" на нашето време е нещо неизбежно, но за тези локални мрежи е характерно селективното показване на ужасните картини, като старателно се избягват кадри с действията на Хамас или на Ал Акса срещу израелското население. При това положение омразата и арабският национализъм се ширят по площадите на страните от Близкия изток, заплашвайки властта на умерените правителства.

По време на своята неотдавнашна мисия в региона американският държавен секретар Колин Пауъл прие тревожните послания на арабските лидери. "Спрете Израел", повтаряха египтяни и йорданци. "Ние всички сме палестинци", каза кралят на Мароко Мохамед Шести. Въпреки че Израел е спечелил 4 войни благодарение на техническото си превъзходство, остава фактът, че без компромис, подобен на този, който се опита да постигне тогавашният израелски министър-председател Ехуд Барак през 2000 г. в Кеймп Дейвид, 5-те милиона евреи ще трябва да оцеляват сред 270 млн. араби. И ако техният брой сега е толкова, колко ли ще бъдат арабите след 10 или 20 години.

Другото явление, от което няма спасение, поне докато трае фанатизмът, са "живите бомби", самоубийствен ритуал, използван за унищожаване на евреите и на техните западни приятели.

Тук нещата опират и до друга тема, която досега се избягваше. Става въпрос за това какъв образ изграждат за себе си самите западни общества въпреки своето завидно материално благополучие. Не става вече дума за въпросната "история на живо", а за многобройните западни филми, показващи садистични убийства, реки от кръв, деградиращи перверзии, подчертавани допълнително от "специалните ефекти". Необяснима е тази естетика на ужаса, която се разпространява от екраните на кината и оттам и по телевизията. Според психолозите и педагозите повечето от съвременните филми са вредни за детската психика, която приема въображаемото за реално. А още по-опасно е, че някои далечни народи могат да останат с впечатлението, че западният социален модел е действително такъв.

По БТА

Споделяне

Още от Свят