Силен политически натиск за цената на газа

БСП поиска отмяна на поскъпването, ГЕРБ видя резерви в печалбата на "Булгаргаз"

Шефът на КЕВР Иван Иванов (на преден  план), сн. БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се оказа под силен и недопустим по принцип политически натиск от страна и на БСП, и на ГЕРБ относно разрешеното поскъпване на природния газ от 1 април с близо 30 процента. Двете най-големи политически партии се присъединиха към недоволството на националния омбудсман Мая Манолова и няколко десетки граждани, протестиращи под прозорците на регулатора във вторник по време на обществен обсъждане на намеренията на КЕВР да вдигне цената и на топлоенергията между 17 и 38 процента и на тока – с 0.95 на сто от 7 юли, заради увеличението при газа.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска от КЕВР да отмени решението си за повишаване на цената на синьото гориво с 29.7 на сто от април, а в ГЕРБ видяха резерви за намаляване на одобреното вече повишение с печалбата на "Булгаргаз". Според финансовия отчет на държавната компания за 2016 г., печалбата е 36.683 млн. лв. след данъци, което е с 20.365 млн. лв. повече спрямо 2015 г. Според обществения доставчик обаче тази печалба вече е "изядена" с неотразеното от КЕВР поскъпване на входната цена на руския газ от януари 2017 г.

Заявилата се като опозиционна към момента партия БСП и ГЕРБ, която се опитва да състави трети кабинет и влизането в управлението с такива повишения на цените не е добър старт, се оказаха на една и съща позиция относно газа, макар и с различни аргументи.

В същото време промяна на решението на регулатора дни след влизането му в сила би било прецедент в работата му и отново би поставила под съмнение независимостта му и би го делегитимирала пред европейските партньори.

ГЕРБ: Не може да има поскъпвания при служебен кабинет

Интересен факт е, че бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова, влязла като депутат на ГЕРБ в бъдещия парламент, която преди винаги е избягвала да коментира решения на КЕВР с мотива, че това е независим орган, във вторник обърна палачинката. На брифинг на ГЕРБ тя обяви, че "подобно увеличение на цената на природния газ в този момент е абсолютно неприемливо за ГЕРБ". Като мотив тя посочи, че поскъпването става при служебен кабинет, който не е подложен на парламентарен контрол.

Ходът на служебното правителство се случва дни преди ГЕРБ да има правителство и възприемаме това като капан, който ще се отрази на бизнеса и гражданите, заяви още Петкова.

Тонът за политически натиск върху КЕВР бе зададен от лидера на социалистите Корнелия Нинова. На пресконференция тя обяви, че БСП иска отмяна на решението за поскъпването на газа и то да мине през обществено обсъждане. Такова всъщност бе направено в средата на март, но явно левицата го е пропуснала.

Нинова поиска отмяна или вдигане на доходите

Ако решението все пак влезе в сила (това всъщност стана на 1 април – б.а.), БСП иска служебният кабинет да започне оценка за въздействието му върху бизнеса и гражданите, както и да предприеме компенсаторни мерки за увеличаване на доходите на гражданите, например увеличаване на минималната работна заплата, преизчисляване на пенсиите, промяна на наредбата за отпускане на целеви помощи за отопление, заяви Нинова. Ако ГЕРБ съставят кабинет, да се потърсят резерви в бюджета и да се тръгне към увеличаване на доходите на хората, посочи още тя.

Нинова обвини също така КЕВР, че в последните месеци изпълнява политическа поръчка и обслужва ГЕРБ като в условията на предизборна кампания не е вземала правилните решения за цената на газа.

Реакциите и воплите на БСП за цената на газа са доста лицемерни, отвърна ѝ по-късно Теменужка Петкова. Тя обясни, че служебното правителството е на БСП и "тези, които трябва да бъдат и са притеснени от случващото сме именно ние от ГЕРБ“.

Томислав Дончев: Да се изстискат абсолютно всички резерви

"Едно подобно увеличение, което някои дали сполучливо или не нарекоха шоково, е абсолютно неприемливо“, заяви и бившият вицепремиер Томислав Дончев. Според него тъй като през последните години цената на газа е била намалявана "нека всички държавни институции - на първо място говоря за КЕВР, говоря за държавните дружества в газовия сектор, трябва да изстискат абсолютно всички резерви“.

Възможните решения са в ръцете на правителството, смята Дончев и призова да се даде такова предложение на КЕВР, което е в полза на българските граждани и бизнеса.

Петкова дори видя възможности за оптимизиране на цената на газа. "Да, действително цената се определя на базата на цената на петролните продукти, но независимо от това не трябва да се забравя, че "Булгаргаз“ приключва отчетната 2016 г. с печалба", каза бившият министър.

Иван Иванов: Това е пазар, а не въпрос по желание

Цената на природния газ зависи от тарифите на доставчика "Газпром", влезли в сила от 1 април не е въпрос на желание на енергийния регулатор и няма как да бъдат изпълнени призивите на граждански протести и на националния омбудсман за запазване на цената на топлоенергията. Същото важи и за искането на БСП да се отмени влязлото в сила поскъпване на газа. Това заяви преди изявленията на ГЕРБ председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов пред журналисти след края на общественото обсъждане във вторник на планираното от 7 април повишаване на цената на топлоенергията между 17 и 38 на сто и на тока с 0.95 процента.

Той все пак каза, че ще бъдат разгледани всички претенции на присъствалите на публичната дискусия, но даде да се разбере, че комисията е непреклонна в намерението си да промени цените на електрическата и топлинната енергия заради повишената цена на газа.

По-рано през деня Иванов за пореден път отхвърли възможността поскъпването на синьото гориво да повлече след себе си цените на стоки и услуги. "Когато в продължение на 2 г. цената на природния газ намаля с около 63% никой не почувства, че тези стоки поевтиняха, просто се повиши печалбата на фирмите. Сега ще работят с по-ниска печалба, конкуренцията няма да им позволи да вдигат цените”, заяви регулаторният шеф пред бТВ.

Заседанието за цената на топлинната и електрическата енергия се проведе в условията на протест, събрал десетки граждани под прозорците на сградата на КЕВР. Недоволството, в чийто огън съчки сложи и омбудсманът Мая Манолова, продължи известно време след края на дискусията.

Иванов обясни, че не е вариант да се изчака назначаването на редовно правителство за определянето на новите цени, напомняйки, че това не е политически, а пазарен въпрос. От 1 април "Газпром“ вдигна цената на газа заради поскъпналия петрол и ако не се промени цената на българския доставчик за вътрешния пазар "Булгаргаз", държавната фирма няма да разполага с достатъчно пари да си плаща авансово за суровината.

Регулаторът проверявал, а не регулирал цената на газа

"Хората, които са долу и които протестират, трябва да знаят, че КЕВР не може по никакъв начин да промени цената на природния газ от тази, която вече е обявена. Тази цена не зависи от нашето решение. Тя зависи от договора, който България има с "Газпром“ за доставка, ценообразуващата формула, в която участват цяла кошница от петролни продукти и от цените на суровия петрол на международните пазари, както и от курса между долара и българският лев. Нито ние можем да въздействаме на тези фактори, нито други институции. Те се случват в резултат на международната конюнктура. Жалко е, че се създава невярна представа, че комисията регулира тази цена. Ние просто проверяваме дали тя съответства на договора с "Газпром“ и разбира се на наредбите за регулиране на цените на природния газ. След тази проверка, ние я оповестяваме“, посочи Иванов.

Съответно това повишение води след себе си поскъпване на тарифите на топлофикациите за производство на топлинна и електрическа енергия. За парното и топлата вода повишените в различните градове ще е между 17 и 38 на сто, а по-скъпият ток от топлофикациите ще се отрази в крайната цена на електроенергията за бита с под 1 процент.

По време на откритото заседание Мая Манолова изрази силното си притеснение от "шоковото повишаване на цената на природния газ и следващите след него повишения на електрическата енергия, на цената на парното, на топлата вода и след това по ефекта на доминото на всички останали стоки".

Мая Манолова обвини КЕВР в непрозрачност

"Смятам, че тези увеличения се правят без аргументи и са необосновани. Смятам също така, че не се спазва изискуемият баланс между интересите на енергийните дружества и на българските граждани“, коментира Манолова. Тя обвини регулатора, че взема решенията си изцяло в интерес на енергийните дружества, както и че липсва публичност и прозрачност при вземането им.

"Така и не чухме ясно и разбираемо защо при 15% повишаване на цената на природния газ на световните пазари, в България той беше увеличен с близо 30% “, посочи омбудсманът. Тя отново цитира изчисления, че заради предишни поевтинявания на синьото гориво КЕВР е оставила буфер от над 27 процента на софийската топлофикация, който сега трябва да се използва, за да не се вдига цената в столицата.

Иванов обаче ѝ отвърна, че тези коментари са манипулативни и не отговарят на истината, а регулаторът ще представи на омбудсмана ясни становище по повдигнатите от нея въпроси.

Пред бТВ той обясни още, че 5.5 млн. българи, които не използват централно отопление или природен газ, ще усетят промяната в цената на синьото горива само в под 1 процент поскъпване на тока заради участието на произвежданата от топлоцентралите енергия във формирането на таксата "Задължение към обществото”.

Споделяне

Още по темата

Още от България