Силен ръст на борсите и поскъпване на петрола

Рублата се стабибилизира

Сн. ЕПА/БГНЕС

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа последваха в петък регистрирания преди това силен  ръст на Токийската борса и на Уолстрийт в търговията от предишния ден. днес силно се повишиха в началото на търговията. Това бе провокирано от повишаването на цената на петрола с 5 процента и спада на курса на йената спрямо долара на фона на изявлението на европейския централен банкер Марио Драги, че през март може да преоцени паричната си политика, предадоха световните агенции. В резултат и руската рубла тръгна нагоре и вече цената на долара се върна около 80 рубли при достигнати почти 86 рубли предишния ден.

Инвеститорите в Европа бяха окуражени както от обещанието на Драги, така и от значителния скок на борсите в Азия. Американският лек суров петрол с доставка през март поскъпна до 29.58 долара в азиатската електронна сесия. Мартенските фючърси на петрола сорт Брент поскъпнаха до 31.06 долара за барел на междуконтиненталната борса в Лондон.

В резултат на това Франкфуртският индекс DAX нарасна с 1.96 на сто, Парижкият САС 40 прибави 2.06 на сто, а Лондонският FTSE-100 се увеличи с 1.56 процента.

По-рано през деня водещият индекс на Токийската фондова борса Никкей-225 скочи при закриването на търговията с 5.88 на сто, а още по-преди на Уолстрийт акциите се повишиха и възстановиха отчасти загубите си от предишния ден. Промишленият индекс Дау Джоунс нарасна с 0.7 на сто, Стандард енд Пуърс 500 прибави 0.5  процента, а индексът на високотехнологичните дружества Насдак се повиши с 0.37 пункта.

Курсът на рублата също тръгна силно нагоре при търговете на Московската борса в петък. Курсът на долара достигна 79.81 рубли, а на еврото спадна до 86.47 рубли, предадоха АФП и ТАСС. Спрямо вчерашните максимуми курсът на долара вече се е понижил с 6.18 рубли, а на еврото - със 7.23 рубли.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?