Силен ръст на регистрираните у нас електромобили и хибриди

Силен ръст на регистрираните у нас електромобили и хибриди

Към момента регистрираните в България електрически и хибридни превозни средства са 7246 като данните сочат, че от септември 2018 г. до януари 2019 г. тези автомобили бележат силен ръст от 34 на сто.

Това заяви заместник-министър Лъчезар Борисов по време на Годишните награди на Индустриалния клъстер "Електромобили" “Кубратов меч” за принос в развитието на електрическата мобилност през 2018 г., които се провеждат за осма поредна година.

От регистрираните "зелени" превозни средства изцяло електрически са 741 леки автомобила, а хибридните са 5753 бр., което е ръст от над 600% за последните 5 години, според представените от зам.-министъра данни.

Борисов декларира пред участниците във форума, че един от основните приоритети на Министерство на икономиката е свързан с Иновационната стратегия за интелигентна специализация, в която електрическата мобилност заема важно място в една от четирите приоритетни области за развитие икономиката на страната ни.

Икономическият зам.-министър връчи отличието в категория “Български продукт” на фирма “СИН КАРС Интернешънъл” за разработката и официалното представяне през 2018 г. на първия български електрически автомобил SIN S1.

"Пожелавам успех на СИН КАРС ИНДЪСТРИ в реализацията на новия проект за мултифункционален и компактен градски електромобил “L City”, който очакваме в най-скоро време“, допълни Борисов. Той заяви, че посланието на тази награда е доказателство, че България може и българските производители могат.

Раздадени бяха още редица награди в различните категории за създаване на специалности в областта на електромобилността, за различни разработки и за внедряване на електромобили и изграждане на зарядни станции.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес