Силен снеговалеж и изригнал вулкан предизвика хаос в Япония

Силен снеговалеж и изригнал вулкан предизвика хаос в Япония

Стотици автомобили се оказаха блокирани в нощта на понеделник срещу вторник в токийския тунел "Ямате" заради обилен снеговалеж. Някои пътници бяха принудени да вървят пеша, за да стигнат до аварийните стълби и да излязат на повърхността, предадоха осведомителните агенции.

Тунелът, дълъг около 18 километра и минаващ под земята в центъра на Токио, се смята за най-дългия в Япония. В понеделник вечерта заради снега движението в много отсечки от скоростните шосета в града бе спряно. Както съобщи телевизия Ен Ейч Кей на един от изходите на тунел "Ямате" заради снега колите не са могли да се изкачат по по-стръмното платно.

 

В продължение на няколко часа се е образувало задръстване, дълго около десет километра. Градските служби чистели шосетата, но автомобилите в тунела престояли около десет часа. След известно време някои пътници решили да зарежат колите и пеша да стигнат до аварийните стълби, за да излязат навън. Движението бе подновено чак в шест сутринта местно време.

През изминалото денонощие в Токио натрупа над 20 сантиметра сняг, температурите са ниски и пътищата са хлъзгави. В японската столица често вали сняг, но рядко се задържа, отбелязва Ройтерс. Снегът вече спря и градските служби продължават да разчистват улиците, а с чистенето на тротоарите се захващат местните жители, собствениците на магазини и ресторанти. Движението обаче още е нарушено, някои влакове потеглят със закъснение.

Хиляди бяха принудени да прекарат нощта на летище "Нарита", защото заради снега бяха затворени пистите и отменени около 150 полета. След полунощ летището постепенно поднови работа.

Около 70 души са пострадали в Токио заради снега, главно от падане. Съобщава се за около 740 катастрофи.

Японски войник пък загина във вторник, а други бяха ранени след изригване на вулкан, причинило свличане на лавина край ски станция северозападно от Токио, предаде Франс прес.

Военнослужещ от японските сили за самоотбрана, както се нарича официално армията, загина, повлечен от лавина, докато тренираше, заяви за АФП говорител на министерството на отбраната. Петима други войници са ранени.

Малко по-рано представител на спасителната служба съобщи за починал 49-годишен мъж, без да добави подробности. Според спасителите след изригването на вулкана Кусацу-Ширане в центъра на главния японски остров Хоншу са ранени още 10 души, петима от които - тежко.

 

Сред тях са четирима ранени от пръсналото се стъкло в кабинка на лифт, ударен от вулканичен камък.

Лифтът е спрял поради прекъсване на захранването и според местните власти горе са останали 78 души, а телевизия Ен Ейч Кей съобщи, че 8 от тях са получили помощ.

Споделяне

Още от Свят