Силен сняг и опасни пътища в понеделник

Отложете пътуването, ако не е спешно, препоръчаха властите

Силен сняг и опасни пътища в понеделник

Червен код за силен снеговалеж обяви Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за областите Смолян и Кърджали на 26 февруари, понеделник.

Там ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см. В комбинация със силния североизточен вятър, със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания.

В цялата останала част на страна кодът е оранжев. В равнинните части ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 20-30 см, в планинските райони – около 35 см.

В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище е в сила и оранжев код за опасно ниско температури. Там ще бъде много студено, а дневните температури се очаква да бъдат отрицателни.

По Черноморското крайбрежие ще има силен вятър от североизток - 14-18 м/с (7-8 по Бофорт) с пориви до 19-24 м/с (8-9 по Бофорт), а вълнението на морето ще е 4 бала.

Обстановката в страната се усложнява поради преминаването на циклон южно от България.

В понеделник ще бъде и доста по-студено: от минус 9 - минус 7 градуса в Западна и Централна България до 0 - 5 градуса на места в югозападните райони и по Черноморието.

Отложете пътуването, ако не е спешно

Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж, съобщи пътната агенция в неделя.


При рязко влошаване на времето ще бъде ограничавано движението на тежкотоварните превозни средства, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, трафикът ще се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия. Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да отложат тръгването си в следващите 24 часа, ако то не е спешно.

Необходимо е автомобилите им да са със заредени резервоари, течност за чистачки, подходящи гуми, да имат на разположение вериги, които да използват, ако е нужно, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция". Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори, напомниха от пътната агенция.

МВР със съвети за справяне при опасно време

Министерството на вътрешните работи предложи експертни съвети за основни правила на действие при динамична метеорологична прогноза.

В съобщение на ведомството се отбелязва, че през следващите дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър.


Експертите съветват при обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания, ако не е крайно наложително, хората да отлагат пътуването - възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания. Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги, предупреждават експертите.

Сред съветите са да се избират първокласните пътища, защото те се почистват с предимство. "Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета", предупреждават от МВР.


Хората трябва да са облечени с топли дрехи и подходящи обувки, да носят със себе си достатъчно вода и храна.


"Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112", посочват от МВР.


Следващ съвет: В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.


Експертите препоръчват да се окаже помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не трябва да се разтрива със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

От МВР предупреждават, че не трябва да се спира за почивка на открито. Ако обстановката се усложнява, трябва да се преустанови пътуването, като се спре в най-близкото населено място.

"Когато трябва да вървите пеша, се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки", допълват още от МВР.

При силен вятър и смерч, ако хората са си в домовете, трябва да изключат тока, водата и газта, да се затворят плътно вратите и прозорците. Не трябва да се остава
на открито, веднага трябва да се потърси място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи.

"Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността", съветват още експертите.

Споделяне

Още от България