Силен спад в подкрепата за ХСС в Бавария преди регионалните избори наесен

Лидерът на ХСС Хорст Зеехофер

Силен спад на подкрепата за германския Християнсоциален съюз (ХСС) в Бавария показа социологическо проучване, публикувано днес, три месеца преди изборите в тази провинция, в която партията доминираше в следвоенната епоха, предаде ДПА.


Анкетата на агенция "Форза", осъществена миналата седмица по поръчка на RTL/n-tv, показа подкрепа от 38 процента за ХСС, доста под онези 47,7 процента, които получи на вота през 2013 г.


Изследването е осъществено веднага след като ХСС постигна компромис с Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел за миграционната политика.


Зелените са втората политическа сила с 15 процента, много повече от предишните 6,8 процента от вота през 2013 г. На трето място с 14 процента е анти-имигрантската партия "Алтернатива за Германия", създадена едва през 2013 г. Социалдемократите имат подкрепа от 12 процента, а другите партии остават с по-малко от 10 на сто.


На национално ниво "Алтернатива за Германия" бележи нов връх с 16 процента подкрепа, повече от 12,6-те процента на федералните избори през септември миналата година.


Друга анкета неотдавна показа, че партията, която всички останали отхвърлят като потенциален коалиционен партньор, се радва на 17 процента подкрепа.


И двете социологически изследвания отреждат на коалицията ХДС/ХСС на национално ниво подкрепа от 30 процента, на Социалдемократическата партия - 17 на сто, на Зелените - 13 на сто, на либералната Свободна демократическа партия - 10 на сто и на Левите - 9 на сто.


Анкетата на "Форза" показа също намаляващо доверие към политическите партии сред германския електорат. Цели 60 процента нямат доверие в способността на нито една партия да се справи с проблемите пред страната, което е спад с 4 процентни пункта за една седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?