Силен трус разлюля Русия от Камчатка до Москва

Силен трус разлюля Русия от Камчатка до Москва

Силно земетресение разлюля руския Далечен изток в петък сутринта и се усети в Сибир, Красноярск, Томска и Новосибирска области и дори в руската столица Москва. Няма данни за загинали и пострадали, предадоха руските и световните медии. След проверка е установено, че транспортната и железопътната инфраструктура в региона работят нормално. Минути преди 19 часа местно време е регистриран втори трус.

 

Трусът е станал в Охотско море, източно от руските брегове и северно от Япония, и магнитудът му е бил 8.2 по Рихтер. В най-близкия до епицентъра град Петропавловск Камчатски, който се намира на 3д0 км, силата е била от 7.5 степен. Градът се е тресял близо пет минути от мощната подземна вълна и населението е излязло на улиците. Вторичният трус, дошъл часове по-късно, е бил със сила 6.8 степен. Възможни са още трусове, тъй като е регистрирано напрежение в земната кора в региона.

 

В първия момент след сутрешния трус бе обявена опасност от цунами за Сахалин и Курилските острови, но скоро след това предупреждението бе отменено. В главния град на Камчатка има база на руски ядрени подводници, а на остров Сахалин се намира най-големият руски терминал за втечнен газ.

 

По руски данни огнището на труса е било на 600 км под морското дъно. При такава дълбочина трусовете може да бъдат усетени доста далеч. В Москва например то е било усетено доста сериозно по високите етажи на сградите и някои от хората също са излезли на улицата, уплашени от труса. Известна паника е настъпила и сред потребителите на социалните мрежи в руската столица

 

Руски сеизмолози отбелязват, че силният трус в района на Сахалин е доста необичаен, тъй като обикновено силни земетресения се регистрират източно от полуостров Камчатка, а там, където сега е бил епицентърът, рядко има толкова силни земетресения. По предварителни данни земетресение с такъв магнитуд в Охотско море не е имало от 1961 г., когато започват редовните наблюдения на сеизмичната активност в района.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?