САЩ затварят посолството си в Дамаск

Силите на Башар Асад пак бомбардират Хомс, има десетки ранени

Меркел и Саркози: Потресени сме, че Москва блокира резолюцията на Съвета за сигурност

Силите на Башар Асад пак бомбардират Хомс, има десетки ранени

Сирийската армия подложи в понеделник на нов обстрел с минометни снаряди град Хомс, където е центърът на антиправителствените протести, съобщиха световните агенции.

Според активисти на опозицията десетки са загинали.

Арабски телевизии показаха в преки репортажи от града колони от дим, издигащи се над сградите. Била е атакуван и полева болница, ползвана от опозицията.

На обстрел са подложени кварталите Халидия, Баба Амро, Баяда и Баб Дреиб. Според опозицията това е "най-жестоката бомбардировка срещу квартал Баба Амро от началото на бунта пред март 2010 г."

Според представител на опозицията, цитиран от ББС, в атаката срещу Хомс участват и танкове.

"Те искат да прогонят Свободната сирийска армия" (бунтовническо формирование от дезертьори и въоръжени бунтовници), които контролират части от града от няколко месеца", заяви по телефона местен жител.

Според непотвърдена информация при атаката в понеделник са загинали 50 души.

По-късно САЩ съобщиха, че затварят посолството си в Сирия заради влошаването на сигурността в страната, с което изолират още повече Дамаск заради кървавото потушаване на антиправителствените протести. Държавният департамент в края на миналия месец предупреди, че ще затвори посолството, ако не бъдат взети под внимание притесненията във връзка със сигурността.

"Ние заедно с няколко други дипломатически мисии уведомихме сирийското правителство за безпокойството ни относно сигурността, но режимът не даде адекватен отговор", заяви говорителката на Държавния департамент Виктория Нуланд в комюнике.

В събота при подобен обстрел в Хомс бяха убити над 230 цивилни, според сирийската опозиция, която описа нападението като "клане".

В неделя загинаха 56 души, като половината от тях са цивилни, сред които пет деца.

Според данни на ООН повече от 5000 души са загинали от началото на протестите срещу режима на президента Башар Асад.

Русия и Китай обаче наложиха вето на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН в подкрепа на плана на Арабската лига, предвиждащ сирийският президент Башар Асад да се оттегли от властта.

В понеделник френският президент Никола Саркози заяви след среща в Париж с германския канцлер Ангела Меркел, че Франция и Германия не могат да приемат блокадата на Русия и Китай по сирийския въпрос.

Саркози каза, че ще разговаря с руския президент Дмитрий Медведев и от името на Меркел.

"Позицията на Германия и Франция относно Сирия е обща - ние няма да изоставим сирийския народ. Това, което се случва в Сирия, е скандал. Ние не можем да приемем нерешителността или блокадата, наложена на международната общност", посочи Саркози.

"Учудващо е, че руснаците, които, както историята показва, са били винаги близки до Арабската лига, днес поради незнайно какви причини изглежда се дистанцират от нея", каза Саркози.

Меркел призова Москва да прецени добре последиците от решението си относно Сирия."Ние сме не само разочаровани, но и потресени, че не се стигна до приемане на резолюцията в Съвета за сигурност", каза тя.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?