Aрабската лига призова за миротворци в Сирия

Силите на Башар Асад продължават насилието

Генералният секретар на Арабската лига Набил ал Араби призова в Сирия да бъдат разположени мироопазващи сили, които да "наложат прекратяване на огъня", съобщи Асошиейтед прес.

Араби каза, че мандатът на наблюдателската мисия на ООН в Сирия трябва да бъде променен, защото тя не може да спре насилието, отнело живота на 14 000 души от началото на въстанието срещу президента Башар Асад през март миналата година.

По думите му подобни сили би трябвало да бъдат натоварени със задачата да поддържат мира, без да участват във военни действия.

Той също така призова САЩ и Русия да постигнат разбирателство за начините за спиране на насилието в Сирия.

Въпреки призивите за прекратяване на насилието режимът на Башар Асад не е предприел реални мерки и продължава да избира собствения си народ. Той отхвърли възможността да се оттегли и обвини за жертвите в страната терористи, срещу които се бори.

В понеделник сирийските сили за сигурност нападнаха днес редица райони на опозицията в Сирия, а най-малко 23 души загинаха в сблъсъци, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Артилерийски части нападнага град Дума, на 15 км от столицата Дамаск, и много хора са загинали. Според местен активист е невъзможно да се преброят точно жертвите, тъй като има много ранени, които се нуждаят от помощ.

По думите му армията напада по всяко време с танкове, ракети, гранати, артилерия и дори хеликоптери, а хората не могат да избягат, защото армията е заобградила града.

Русия и Китай до момента блокират всички опити на международната общност за намеса в конфликта. Анонимен източник от руските военноморски сили пък съобщи, че Москва се готви да изпрати морски пехотинци в Сирия, ако се наложи да защити свои кадри и да премести съоръжения от базата си в средиземноморското пристанище Тартус.

На този фон върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай заяви, че сирийското правителство извършва престъпления против човечеството като напада градове с тежки оръжия.


"Ситуацията в Сирия продължава да се влошава и страданието на цивилни се е увеличило значително", допълни Пилай, цитиран от БТА.

ООН поиска по-рано воюващите страни да позволят евакуиране на жени, деца, възрастни и болни хора.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?