Силите на Башар Асад продължават настъплението срещу опозицията

Франция се опитва да убеди Русия за резолюция на ООН срещу насилието

Силите на Башар Асад продължават настъплението срещу опозицията

Сирийските сили за сигурност проведоха настъпление срещу град Хама и обстрелваха жилищни квартали. Правителствените войски са обстрелвали и сунитски квартали в Хомс. Градът, превърнал се в епицентър на въстанието срещу режима на президента Башар Асад, е бомбардиран вече тринайсети ден, съобщи Ройтерс.

 

Очевидци разказаха, че в Хомс е избухнала експлозия на главен нефтопровод. По думите им взривът е станал близо до квартал, обстрелван от армията.

 

Според представител на опозицията петролопроводът е бил бомбардиран от сили на сирийския режим, предаде Франс прес.

 

На фона на продължаващото насилие Франция започна преговори с Русия за нова проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия и иска да обсъди създаването на "хуманитарни коридори".


"Ние отново преговаряме, за да убедим руснаците", заяви френският външен министър Ален Жупе, цитиран от Ройтерс.

 

Франция вече съобщи, че е създала спешен фонд за хуманитарни агенции, които искат да помогнат на сирийския народ.

 

Париж възнамерява да предложи подобен фонд на международно ниво следващата седмица на среща в Тунис, посветена на ескалиращата криза в Сирия.

 

"Идеята за хуманитарни коридори, която предложих по-рано, за да се позволи на неправителствени организации да достигат зоните, където се извършват скандални кланета, би трябвало да бъде обсъдена в Съвета за сигурност", заяви Жупе. Ю

 

Външният министър на Русия Сергей Лавров заяви от своя страна, че международната общност трябва да убеди сирийската опозиция да седне на масата на преговорите.


Русия и Китай блокираха в Съвета за сигурността на ООН резолюция, призоваваща за край на насилието и оттегляне на Башар Асад и се противопоставиха на идеята за изпращането на миротворческа мисия в страната.

 

Очаква се в Съвета за сигурност да влезе нова резолюция, подготвена от Саудитска Арабия и Катар, според която в Сирия да бъде изпратен специален пратеник на ООН за Сирия.

Според различни източници при насилието в Сирия досега са загинали повече от 6000 души.

 

Върховният комисар по човешките права на ООН Нави Пилай заяви, че яростната атака в Сирия продължава със съучастието на правителствените власти "на най-високо ниво".

Споделяне

Още от Свят