Силите на Башар Асад са отговорни за нови десетки жертви в Сирия

Сред загиналите са и двама западни журналисти

Силите на Башар Асад са отговорни за нови десетки жертви в Сирия

Двама западни журналисти и десетки други са убити в обсадения сирийски град Хомс, след като снаряди поразили къщата, в която те били отседнали, съобщиха представители на опозицията и очевидци, цитирани от Ройтерс.

 

Загиналите са американката Мари Колвин, работеща за британския вестник "Сънди таймс", и френският фотограф Реми Ошлик. Очевидец каза, че снаряди са паднали върху къщата, където журналистите били отседнали, а ракета ги поразила, докато се опитвали да избягат. И двамата са ветерани репортери от войните в Близкия изток и на други места.

 

Над сто души бяха убити при нападения на силите на сирийския режим в град Хомс и в населени места в провинция Идлиб, до границата с Турция.

 

Сред убитите има десет деца и три жени, посочи опозиционната организация. Тя определи действията на сирийските сили за сигурност като убийства и погазване на човешките права, добавя Ройтерс.

 

Няколко видеозаписа, направени от местни активисти в Идлиб, показват телата на младежи с рани от куршуми, лежащи по улиците и в домовете си. Истинността на записите не може да бъде потвърдена от независим източник.

 

"Войници нападнаха, арестуваха и убиха тези хора без колебание. Те се насочиха главно срещу млади мъже и който не успя да избяга бе убит", се казва в изявление на организацията.

 

Правителствени сили арестуваха десетки хора при операции в района на Дамаск, като се позова на опозиционни дейци. Силите за сигурност навлезли в района Кфар Суса в Дамаск призори и се разположили по улиците. Те нахлули в къщи и арестували над 30 души.

 

Репресиите стават след снощните протести в района, където се намират иранското посолството и няколко правителствени сгради. Камиони с членове на милициите
шабиха са видени да патрулират в съседния квартал Меззе и да извършват проверки на документите.

 

Свободната сирийска армия, която се бори срещу режима на Башар Асад, се опитва да осигури храна и подслон за хилядите жители на квартала Баба Амр в град Хомс, който е бомбардиран без прекъсване от три седмици, съобщиха опозиционни източници, цитирани от Франс прес. Според Омар Шакир мисията е сложна, тъй като "силите на режима стрелят по всичко, което мърда". Той отбеляза, че групата се опитва да осигури подслон на хората в училища и джамии.

 

Според различни източници откакто започна съпротивата срещу режима на Башар Асад преди близо година досега са загинали около 6000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?