Силите на НАТО могат да останат 10 години в Афганистан

Министрите на отбраната от НАТО приключиха срещата си в Мюнхен с генерално споразумение за разширяване на мироопазващата мисия в Афганистан.

Те обаче не казаха кои държави са предложили да изпратят повече войски, предаде Би Би Си.

В момента близо 6 000 натовски войници са разположени в столицата Кабул.

Командващият канадските сили в Афганистан и заместник-командир на ИСАФ генерал-майор Андрю Лесли заяви на пресконференция в Кабул, че екипите под командването на ИСАФ може да нараснат до 24 през следващите 4 години. Той отбеляза, че числеността на ИСАФ може да стане между 8000 и 12 000 души в зависимост от броя на провинциалните екипи.

Водените от НАТО мироопазващи сили могат да останат в Афганистан до 10 години, като броят им ще нараства с разширяването на възстановителните работи, заяви генерал Андрю Лесли, цитиран от Ройтерс.

Международните сили за поддържане на сигурността в Кабул (ИСАФ) и НАТО ще останат в Афганистан толкова дълго, колкото иска афганистанският народ, каза той и уточни, че силите на алианса имат готовност да останат от 5 до 10 години, а може би и повече.

Плановете за стабилизирането на Афганистан са тясно свързани с изпращането на военни екипи в провинциите, чиято главна задача е да охраняват хуманитарните работници и да помагат във възстановителните работи, отбелязва Ройтерс.

В момента в страната работи само един такъв екип. Той е разположен в Кундуз и се състои от германски войници. Планира се изпращането на още пет екипа преди първите общи избори в Афганистан през юни.

Генерал Андрю Лесли обаче не посочи график за разполагането на допълнителните сили, отбелязва Би Би Си.

Той каза, че независимо от трудната година заради конфликта около войната в Ирак, "Алиансът е добре...той е жив и рита".

По-рано от НАТО не потвърдиха съобщенията в германските медии тази седмица, че мисията на ИСАФ ще бъде разширена до 14 000 войници.

Американският министър на отбраната Доналд Ръмсфелд изтъкна, че съществуващата месия трябва да бъде направена възможно най-ефективна преди разполагането на нови сили в Афганистан.

Аз смятам, че първата задача на НАТО е да се справи добре с Афганистан", каза той.

В Мюнхен Ръмсфелд омаловажи продължаващите различия в НАТО след конфликта около Ирак, като каза, че отношенията сега са напълно нормални.

Той подчерта, че НАТО е подпомогнала логистично силите на Полша и Испания в Ирак.

"Съединените щати смятат, че НАТО може и трябва да играе по-голяма роля едновременно в Афганистан и в Ирак", заяви Ръмсфелд.

Той съобщи, че министрите са обсъдили различни възможности за по-голям принос на НАТО за стабилизирането на Ирак. Той изрази задоволство, че някои от неговите колеги са намекнали за възможността Северноатлантическият съюз да поеме в подходящия момент командването на многонационалната дивизия, ръководена от Полша.

"Тепърва ще се обсъжда кога ще стане това, но то е нещо, което ние насърчаваме", увери американският министър.

Ръмсфелд заобиколи въпроса за позицията на някои страни като Франция и Германия, които миналата година се противопоставиха на войната в Ирак, като наблегна на факта, че става дума за сравнително малък брой държави, докато повечето членки на НАТО са изпратили свои сили в Ирак.

По отношение на Афганистан Ръмсфелд приветства факта, че някои държави са предложили да оглавят така наречените военно-граждански екипи за възстановяване на афганистанските провинции. "Това е отличен резултат", заяви американският министър.

Норвегия, Швеция, Турция, Великобритания, Италия и Холандия предложиха да оглавят пет екипа, поставени под егидата на НАТО.

Те ще се присъединят към оглавявания от Германия екип, разположен в провинция Кундуз, уточни АФП, като се позова на дипломатически източници.

Доналд Ръмсфелд заяви днес, че не съжалява за определението "старата Европа", с която той окачестви миналата година Германия и Франция в разгара на спора за войната в Ирак.

"Прекалено стар съм, за да съжалявам. Не, не съжалявам", бе категоричният отговор на Ръмсфелд на въпрос на журналисти в рамките на неофициалната среща на министрите на отбраната от НАТО в Мюнхен, предаде АФП.

Миналата година Париж и Берлин бяха силно раздразнени от намека на Ръмсфелд, че центърът на тежестта в НАТО се измества от "старата" към "новата" Европа, съставена от източноевропейски страни, бивши членки на комунистическия лагер.

Определението на Ръмсфелд остана, независимо че страните противнички на несанкционираната от ООН операция в Ирак вече се опитват да преодолеят разногласията с американските партньори.

"Вместо да кажа "старата НАТО" и "новата НАТО", казах "старата Европа" и "новата Европа" и се превърнах във фолклорен герой", заяви Ръмсфелд пред журналисти от нови страни членки на НАТО. Той подчерта, че изявлението му е било неофициално и вече не иска и да чува за него.

Междувременно полицията в Мюнхен е в готовност за антивоенни протести, тъй като в края на тази седмица градът е домакин и на среща по въпросите на сигурността, в която ще участват много от военните министри на НАТО.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?