Силите на НАТО в Босна атакуваха дома на майката на Ратко Младич

Мироопазващите сили на НАТО в Босна е атакувала дома на обвинения за военни престъпления босненски сърбин Ратко Младич, часове след като тя е починала, съобщи Би Би Си.

Говорителят на СФОР каза, че няма арестувани или ранени по време на рейда, проведен в село Касиндол от италиански карабинери.

Босненската сръбска агенция SRNA съобщи, че войниците са претърсвали дома около час и половина.

Стана Младич почита през нощта. Агенцията цитира свидетели, според които къщата била наблюдавана от хеликоптери на СФОР.

От СФОР заявиха, че изразяват съжаление за момента на атаката и изказаха съболезнования на семейството. Те обаче добавиха, че операцията е била "от интерес на всички граждани на Босна".

Членовете на семейството, които се бяха събрали в дома на майката на Младич, са оказали пълно съдействие на силите на СФОР, се казва още в изявлението.

Операцията е била извършена със съдействието на босненската сръбска полиция.

Ген. Младич командваше босненската сръбска армия по време на войната от 1992 до 1995 г. Той и тогавашният политически лидер на страната Радован Караджич са двамата най- издирвани заподозрени за военни престъпления от Трибунала в Хага. Те са обвинени в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за преследване на хора от несръбска националност.

През последната година СФОР направи няколко неуспешни опита за залавянето на Караджич.

Международните власти в Босна въведоха санкции срещу лица и фирми, за които се предполага, че сътрудничат на двамата издирвани.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?