Силна буря удари източните райони на САЩ и Канада

Силна буря удари източните райони на САЩ и Канада

Най-силната буря за тази зима се стовари върху североизточните райони на САЩ, като причини до 30 см сняг на места, отмяна на хиляди полети и затваряне на училища, предаде Ройтерс.

С лошото време се свързват и поне два смъртни случая.

Бурята, която дойде ден, след като времето бе почти пролетно с температури 10 до 16 градуса по Целзий, носи ветрове със скорост до 80 км в час. Пътищата в гъсто населени градове като Бостън и НюЙорк са опасно хлъзгави.

Силните ветрове на юг стигат до щата Вирджиния, където шофьор на камион загина, след като машината била отнесена и паднала от мост.

В Ню Йорк портиер е загинал, след като се подхлъзнал, докато чистел навалелия сняг, паднал по стълбите и се ударил фатално в прозорец, чието стъкло разрязало врата му.

Някои зони са ударени от "гръмотевичен сняг" - явление, характеризиращо се едновременно със снеговалеж и гръмотевици.

В цялата страна са отменени около 4000 полета, а 5700 са забавени.

"Пътищата са опасни", предупреди губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, който призова гражданите да не излизат, освен ако не е крайно необходимо.

Заради силния снеговалеж са затворени училища и отменени полети и в Канада.

Отменени са учебните занятия в провинциите Нова Шотландия, Ню Брансуик и Остров Принц Едуард. Според националната метеорологична служба в района е паднал до 40 см сняг, а поривите на вятъра достигат 100 км в час.

Лошото време доведе и до отмяна или задържане на стотици полети в Източна Канада.

Споделяне

Още от Свят