Силна буря в Бургаско отнесе покриви и изкорени дървета

Няма яснота кога ще бъде възстановен пътят Кричим - Девня

Сн. burgasinfo.com

Силна буря удари Югоизточна България в понеделник вечерта и нанесе материални щети в област Бургас. Няма пострадали хора.

Вятърът, който на места е достигал до 100 км/ч, е отнесъл покрив в Несебър, изкоренени са дървета в Бургас и Поморие, селскостопанска постройка от около 400 кв.м е рухнала в Сливенско.

В Бургас равносметката след бурята е около 20 паднали дървета по основни пътища, в зелени площи, близо до жилищни блокове и в Морската градина, съобщиха от общината. Пътищата и алеите в града са покрити със стотици паднали клони, чието почистване продължава и в момента.

Най-сериозни са щетите в Несебър, където част от покрив на жилищен блок се стовари на възлов булевард. Изтръгната е и антената на мобилен оператор от покрива.

Само червеният цвят на светофара е задържал автомобилите, които по чудо не са засегнати от падналото огромно количество дървена маса.

"Тътен. Все едно, че бомба падна. Това се чу. Вдигна го и го стовари тук. На горния етаж все още има греди", разказа очевидецът Димитър Лазаров пред БНТ.

Пътят е бил блокиран за около 30 минути. Екипи на пожарната и общината са разчистили едната лента за движение. Жилищният блок и мястото на инцидента са оградени с предупредителни ленти.

В близкото село Кошарица няколко къщи са останали без керемиди.

Силната буря е нанесла значителни щети и в Поморие, където ураганът вилня между 20:30 - 22:00 часа. Съборени са дървета, улични лампи и контейнери за смет. Изкоренено дърво е паднало върху терасата на съседен хотел.

В сливенското село Биково стопанска постройка рухна върху техниката в нея. Материалните щети са за стотици хиляди лева, каза стопанката на постройката пред бТВ. 400 квадратни метра масивна тухлена сграда е затиснала машините. Техниката не е застрахована, защото вчера е внесена и последната вноска, каза собственичката.

Екипи на районните служби на пожарната в Сливен, Котел и Нова Загора са се отзовали на 7 сигнала за паднали дървета на пътното платно, които вече са отстранени.

Гръмотевичната бурята е изключителна рядка за средата на месец февруари, посочват от Meteo Balkans. Явлението най-вероятно се дължи на необичайно високите температури, които достигнаха близо 20 градуса на места в Източна България в понеделник. Гръмотевичните бури се развиват изключително бързо, валежите от тях често са проливни и придружени от дребна градушка. До четвъртък времето ще се задържи топло за сезона. Захлаждане с потенциал за снеговалежи се очаква в края на седмицата.

Остава ограничението по пътя Кричим – Девин

Остава ограничено движението по пътя Кричим - Девин, след като в понеделник част от подпорната стена рухна и има реална опасност пътят да се свлече.

Срутването е на 8 км от град Кричим и се пропуска преминаването на автомобили само в едната лента за движение. Въпреки това камиони нарушават правилата и по тази причина е сложен полицейски патрул.

Пътят бе ремонтиран основно през 2019 г. по оперативна програма "Региони в растеж" за около 22 млн. лв. Преди ремонта подпорните стени, които са построени през 60-те години на миналия век, не са били обследвани, защото не е имало проблеми с тях, казаха от агенция "Пътна инфраструктура".

Сега предстои да бъде направено такова обследване и ще се предприемат спешни укрепителни действия.  От пътната агенция не се ангажират със срок кога ще бъде възстановено движението по пътя.

Той е важен, защото осъществява бърза и директна връзка на живеещите в Девин с Пловдив.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?