Силна буря заплашва с наводнения североизточното крайбрежие на САЩ

Силна буря заплашва с наводнения североизточното крайбрежие на САЩ

Жителите на североизточното крайбрежие на САЩ се готвят да посрещнат силна буря, която заплашва с наводнения района - от щата Мейн до Северна Каролина, предаде Ройтерс.

Проливни дъждове, изключително висок прилив и придружена със силни ветрове буря може да се съчетаят и да причинят големи наводнения в крайбрежните части на Бостън и на север и на юг по бреговата линия, предупреждават правителствени и частни метеорологични служби. Ветрове със скорост до 120 км/ч може да доведат до прекъсване на тока в обширни райони.

"Хората трябва да приемат това много сериозно", заяви на пресконференция губернаторът на щата Масачузетс Чарли Бейкър и предупреди хората да се готвят за повторение на наводненията, засегнали голяма част от източното крайбрежие при т.нар. "бомбогенезис" - зимната буря от 4 януари.

Ако се намирате в зона, за която е издадено нареждане за евакуация, горещо ви препоръчваме да направите това още в петък сутринта, каза губернаторът.

Синоптиците предупреждават, че къщите, които се намират на брега на океана, може да бъдат разрушени от бурни вълни, а живеещите в квартали, до които се стига по нискоразположени пътища, може да се окажат откъснати от света с часове и дори дни.

Работни екипи укрепват крайбрежните дюни, вратите на търговски обекти се блокират с чували с пясък, а местните жители запечатват прозорците си с листове шперплат, за да ги защитят от евентуални отломки.

Евакуация обявиха властите и в Южна Калифорния. Жителите на крайбрежните квартали са призовани да се евакуират заради задаваща се мощна зимна буря, която вече донесе обилни снеговалежи в северните планини, предаде Асошиейтед прес.

Заповед за евакуация са получили около 30 000 души, живеещи в предпланинските райони на окръг Санта Барбара, включително местата, които бяха опустошени от кални свлачища през януари.

На север, в части от Сиера Невада, е в сила предупреждение за виелици. Вчера там падна над 30 см сняг, заради който бяха затворени основни пътища.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?