Силна нощна музика прати в ареста 12 души от Врачеш

Ромската махала във Врачеш, където са станали арестите, сн. бТВ

Полицията от Ботевград е задържала в съботната вечер 12 души от село Врачеш заради това, че оказали неподчинение на служители на реда при проверка след сигнал за силна музика, съобщиха от вътрешното ведомство в неделя.

Инцидентът станал в циганската махала, след като към 22.30 ч. в събота екип на жандармерията се е отзовал на сигнал за силна музика и нарушаване на нощната тишина в селото. Един от обитателите на адреса – 35-годишен мъж, отказал да предостави личната си карта за проверка, оказал неподчинение и блъснал униформен на земята.

Служителите на реда били заобиколени от агресивна тълпа от около 30 души, които по всякакъв начин опитали да осуетят изпълнението на служебните им задължения. За да не се допусне ескалиране на напрежението и с цел овладяване на ситуацията, се е наложило използването на помощни средства – предупредителен изстрел във въздуха с гумен патрон и лютив спрей, посочиха от МВР.

След разпръсване на тълпата и възстановяване на обществения ред, отказалият да се легитимира мъж, който бил криминално проявен, е задържан в полицейския арест в рамките на 24 часа. В неделя, с прокурорско разпореждане, мярката му за задържане да бъде удължена до 72 часа Заедно с него били задържани още 11 души, но от съобщението не става ясно за какво точно. Посочва се само, че това е станало в хода на предприетите допълнителни оперативно-издирвателни действия

Жителите на ромската махала във Врачеш обясниха пред бТВ, че празнували раждането на дете. Около час преди полунощ по сигнал за силен шум пристигат четирима служители на столичната жандармерия и когато в една от проверените къщи мъж отказал да се подчини настанала суматохата.

"Лицето посяга към полицейски служител на жандармерията, който пада на земята, вследствие на това падане и последвалия физически контакт, служителят е с наранена ръка”, каза Юри Николов, зам.- директор на ОД на МВР – София.

В квартала отричат полицаят да е блъскан. От полицията казаха, че при задържането на  35-годишния Върбан са използвани лютив спрей и физическа сила. Стреляно е само веднъж, с гумен патрон във въздуха.

Ромите обаче твърдят, че полицаите са започнали да арестуват жители на квартала наред и общо 20 души били задържани, част от които са пуснати с актове за неизпълнение на полицейско разпореждане.

Сред задържаните е бил и Марин, който твърди, че изобщо не е бил на тържеството. "Един по един ни прибраха в полицията, свалиха ми връзки, аз не знам за какво става на въпрос”, каза мъжът пред телевизията.

Мъжът, провокирал напрежението, е задържан за 72 часа, той е криминално проявен и осъждан за кражби. Повдигнати са му две обвинения – за това, че със сила възпрепятства служител на реда да не изпълни служебните си задължения и за хулиганство.  

Споделяне

Още от България