Силна подкрепа за нов мандат на Бисер Петков в НОИ

Бисер Петков

В парламента има консенсус за преизбиране на Бисер Петков за управител на Националния осигурителен институт (НОИ), стана ясно по време на изслушването му в парламентарната социална комисия в четвъртък.

Освен Петков комисията изслуша и сегашния подуправител Весела Караиванова – Начева, която заема същия пост и към момента.

Депутатите от всички парламентарни групи, работодатели и синдикати изразиха позиция, че Петков и Весела Караиванова са хора с висок професионализъм и подкрепят техните кандидатури, предаде БТА.

НОИ предвижда в бъдеще да има възможност за електронно подаване на документи за отпускане на парично обезщетение за безработица, стана ясно от думите на Петков. Така ще отпадне нуждата хората да посещават и НОИ, след като са посетили бюрото по труда, за да се регистрират.

Предвижда се до края на годината да се въведе и уеб услуга за работодателите да извличат данни от електронния регистър на болничните листове, който е в НОИ, като така от бизнеса ще бъдат улеснени в задължението за подаване на работодателските данни.

По думите му в бъдеще се предвижда и изцяло оптимизиране на процеса с електронно подаване на данните за болничния лист към работодателите, тоест да отпадне необходимостта хората в отпуск по болест да представят листовете на самите работодатели.

В концепцията за управление на НОИ за периода 2016 - 2020 г. Бисер Петков залага като цели повишаване на адекватността на осигурителните плащания чрез развитие и подобряване на административните аспекти на тяхното предоставяне, въвеждане и популяризиране на електронните административни услуги, както и въвеждане преимуществено на служебното начало в производството по отпускане на пенсии след 1 януари 2019 г.

В отговор на депутатско питане за необходимостта от преизчисляване на старите пенсии Петков каза, че те изостават спрямо новите и това се дължи на факта, че новите са върху по-висок осигурителен доход, докато старите се актуализират по швейцарското правило, но по думите дали ще се преизчислят старите към осъвременена база е извън компетенциите на НОИ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?