Силна зимна буря доведе до виелици и наводнения в централната част на САЩ

Силна зимна буря доведе до виелици и наводнения в централната част на САЩ

Силна зимна буря доведе вчера до виелици и наводнения в повече от 25 американски щата, сред които Небраска, Айова, Колорадо и Уайоминг, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

В Колорадо бе обявено извънредно положение, а повече от 1400 полета бяха отменени на летището в Денвър, чиито писти бяха затворени. Стотици хиляди души останаха без ток заради обилните снеговалежи и буреносните ветрове, достигнали в определени моменти до 100 км/ч.

Очаква се настоящите метеорологични условия да се запазят и през идните дни, като е възможно да се стигне до много сериозна ситуация, заяви губернаторът на Небраска Пийт Рикетс, който съобщи за наводнения и евакуации в няколко населени места.

Националната гвардия на САЩ е приведена в готовност във връзка с опасенията на властите, че може да се стигне до рекордно големи наводнения.

Става дума за "безпрецедентно събитие", заяви директорът на транспортната служба на Небраска Кайл Шневайс, съобщавайки за "буреносни ветрове, виелици, наводнения и гъста мъгла".

Училища, компании и държавни учреждения бяха затворени в Уайоминг заради лошото време.

Метеорологичните служби очакват наводнения и в Айова заради обилните валежи и разтапянето на снега, които могат да продължат до уикенда.

Споделяне

Още от Свят