Силни валежи и градушка причиниха локални наводнения

Започна планово прочистване на подземните реки в столицата

Снимка: БГНЕС

Локални наводнения в някои части на страната предизвикаха обилните валежи през последното денонощие. В Софийско имаше и силна градушка.

Най-сериозно е положението в хисарските села Кръстевич и Красново, където заради преливащия язовир Гереджика бяха наводнени подземните етажи на няколко жилищни сгради. И в двете населени места е обявено бедствено положение.

Заради придошлата вода бе затворен пътят Цалапица – Съединение. Около 15 основни улици и 70 жилищни сгради се отводняват в Съединение. Единични случаи на наводнени обекти има и в Асеновград, Бенковски и Пловдив. Отводнява се и подлез в Кадиево.

Ситуацията в област Монтана е нормална, язовир Огоста се изпуска контролирано. Извършва се 24-часово наблюдение на нивото на река Малокутловска и мостовете над нея.

Интензивните валежи са причината за срутването на три подпорни стени на жилищни сгради в стария център на Смолян. Уведомена е местната власт и са предприети необходимите мерки. Нивото на р. Дунав при град Лом е 624 см., при критични 900 см. На територията на област Враца се отводнява котелното помещение на гимназия "Алеко Константинов".

Седем сигнала за наводнени улици и къщи за получили през тази нощ столичните екипи на звеното за аварийни дейности на Столична община, съобщиха от пресцентъра на общината. По думите на кмета Йорданка Фандъкова за първи път от много години е започнало почистване на подземните речни корита.

"От вчера сутринта всички екипи са мобилизирани и заедно с екипите на районните кметове следят нивата на реките и язовирите и реагират на сигнали", допълни тя, уточнявайки, че след силния дъжд в "Люлин", "Надежда", Нови Искър и Мрамор не е имало щети.

По думите на столичния кмет няма данни за сериозни проблеми. Нивата на реките, на територията на общината, са покачени между 10-50 см и е в рамките на нормалното. Противопожарен екип и доброволци са изпратени в Мрамор и Нови Искър, които бяха ударени от силна градушка.

Над 50 сигнала са получени само в рамките на няколко часа в понеделник вечерта и през изминалата нощ на телефон 112 за наводнени мазета, избени помещения и приземни етажи на жилища и обществени сгради в Пазарджик и най-близките населени места, съобщиха от полицията.

Най-тежко е положението в село Добровница, където дъждовете са били с най-голям интензитет. През изминалата нощ екипи от пожарникари и спасители са отводнили общо 15 къщи, като днес продължават дейностите в тази връзка съвместно с кмета на селото.

Мобилизирани са всички свободни екипи и техника за дейности в помощ на гражданите. Всички структури на пожарната и полицията осъществяват постоянен мониторинг на големите язовири и реки в областта.

Споделяне

Още по темата

Още от България