Силни зимни бури в Китай и Южна Калифорния

Силен снеговалеж е блокирал пътищата в Китай, а Южна Калифорния е връхлетяна от най-силната зимна буря през последните седмици, съобщиха в петък световните агенции.

4000 души бяха блокирани по пътищата на Китай от силен снеговалеж и ураганен вятър. Над 310 души останаха блокирани в автомобилите си, тъй като няма никаква видимост от падащия сняг, ураганния вятър и температури до минус 20 градуса. В китайската част на Алтай живачният стълб в термометрите падна до минус 45.7 градуса по Целзий.

Студът, снегът и вятърът са взели жертви, стотици хора са приети в болниците с измръзвания.

Четвъртата и най-силна зимна буря за последната седмица се стовари и върху традиционно слънчевата Южна Калифорния и предизвика отмяна на полети, заля бреговете с огромни вълни и застраши скъпи имоти по хълмовете с кални свлачища.

Калифорнийците, които рядко виждаха дъжд през последните три години суша, бяха залети от потоп и принудени да карат колите си през превърналите се в реки улици, да издигат бентове от чували с пясък около домовете си, а в някои случаи да се евакуират. В пет общини беше обявено извънредно положение, предаде БТА.

Отменени са и полети от 4 летища в района. Около 1000 къщи на хълмовете северно от Лос Анджелис са заплашени от свлачища в резултат на дъждовете.

Девет души станаха жертви на свлачища и наводнение в бразилския мегаполис Сао Паулу с население от 17 милиона. Бедственото положение бе предизвикано от проливни дъждове.

Много улици се превърнаха в пълноводни реки, залети бяха цели квартали. Мегаполисът се разрасна стихийно, огромни площи бяха покрити с асфалт и голямото количество вода, което се излива с обичайните за тези ширини тропически дъждове, не успява да попие в земята, а дренажната система на града не е в състояние да се справи с такова натоварване.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?