Силните трусове в Италия продължават

Два нови труса, единият от които с магнитуд 4.3 по Рихтер, разтърсиха Североизточна Италия в нощта на сряда срещу четвъртък и причиниха нови щети на сградите, които вече бяха повредени при земетресението в неделя с магнитуд 6, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес и БТА. 

Двата труса са регистрирани около полунощ местно време. Първият е бил с магнитуд 4.3, а вторият с магнитуд 3.2. Те са усетени са силно, понеже епицентърът е бил плитко - само на 4 км дълбочина.

"Страхът се върна и докато не настъпи малко повече спокойствие, няма да успеем да го преодолеем", каза кметът на Финале Емилия Фернандо Фериоли. Епицентърът на силното земетресение бе точно под града.

"Опитваме се да убедим хората са се приберат в жилищата си, ако не са повредени, но ако трусовете продължат, това ще е невъзможно", продължи той. 

Според кмета временните лагери за настаняване в общината са запълнени до последното място и цели фамилии са нощували на открито в колите си след новите трусове. Те нанесли сериозни щети на вече засегнатите сгради. Техниците от Гражданската защита от ранни зори проверяват новите поражения. 

"Червената зона" в центъра на града, забранена за достъп на населението поради риск от срутване на повредените сгради, отново ще бъде разширена.

Италианските медии съобщават за общо 18 труса да регистрирани през изминалата нощ. В сряда шефът на гражданската защита в града прикани гражданите, чиито домовете не са повредени, да се приберат вкъщи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?