Силният човек в Сърбия Александър Вучич изглежда ще спечели предсрочните избори

Александър Вучич

През януари вицепремиерът на Сърбия Александър Вучич поиска избори две години преди редовната им дата, като оправда постъпката си, казвайки че на партията му е нужен по-силен мандат, за да осъществи реформите и да тласне Сърбия към членството ѝ в Европейския съюз. Сега той е на път да има възможност да осъществи тези обещания, след като социолозите единодушно прогнозират, че неговата дясноцентристка Сръбска прогресивна партия (СПП) ще спечели съкрушителна победа на изборите в неделя, пише в четвъртък агенция ДПА.

Последното социологическо проучване на независимата организация Център за свободни избори и демокрация (CESID) дава на СПП, която е начело на коалиция от няколко по-малки политически партии, подкрепа от 45 на сто от избирателите.

Партията вече спечели изборите през май 2012 година с голямо мнозинство, но отстъпи премиерския пост на коалиционния си партньор Социалистическа партия на Сърбия (СПС) . Макар Вучич да отстъпи на заден план, оставяйки лидера на СПС Ивица Дачич формално да ръководи кабинета, няма големи съмнения относно това кой дърпа конците зад сцената.

Според сръбския изборен закон гласовете за партиите, които не успеят да преминат петпроцентния избирателен праг за влизане в парламента, се разделят между тези, прескочили прага, на пропорционален принцип. Проучванията показват, че СПС - втората по големина партия в страната, печели само 13 на сто, което означава, че СПП дори може да има абсолютно мнозинство след разпределение на гласовете за партиите, неуспели да влязат в парламента.

"Няма да е никаква изненада ако СПП спечели достатъчно места, за да управлява сама", казва директорът на ЦеСИД Марко Благоевич. При такъв сценарий политическата опозиция в Сърбия ще е най-слаба от времето, когато страната се върна към многопартийната система преди повече от две десетилетия. Нито една друга партия не се очаква да спечели повече от 8 процента, в това число и лявоцентриската Демократическа партия, която в момента е най-силната опозиционна формация.

По-малки отцепили се партии, както и такива, които ще участват за първи път на избори като дясната екстремистка формация Двери, ще се борят за преминаване на избирателния праг.

Дори ако СПП има повече от половината от 250-депутатски места, тя може да поднови сегашния съюз със СПС на Ивица Дачич и вероятно друга по-малка партия, увеличавайки мнозинството си до над две-трети, което напълно ще елиминира парламентарната опозиция.

На Вучич му е нужен мощен политически блок, ако възнамерява да осъществи обещанията си за създаване на по-добри перспективи за намиране на работа и стандарт на живот, за напредване по пътя към членство в ЕС и засилване на борбата с корупцията. Подобни промени са невъзможни без трудни и непопулярни реформи.

За по-голямата част от гласоподавателите, които живеят със средна месечна заплата от около 38 000 динара (455 долара) и на фона на растящата безработица, стигнала равнище от над 20 на сто, приоритет са работата, по-доброто заплащане и по-силната икономика.

Международният валутен фонд и други организации предупредиха Сърбия, която е на ръба на фалита, да обуздае разходите и да започне дълго отлаганото преструктуриране на държавния сектор.

Мерки като съкращаване на десетки хиляди работни места в държавния сектор и ограничаване на държавните помощи се поставяха на масата в последните години, но никой не ги въведе. Остава да видим дали Вучич ще стане първият съвременен сръбски лидер, възнамеряващ да въведе силно непопулярни политики, жертвайки репутацията си и дори с риск от социални бунтове.

При положение, че опозицията вероятно ще бъде най-слабата откогато и да било, след като демократичните избори бяха възобновени в Сърбия преди повече от две десетилетия, то Вучич няма да има кого да обвинява, ако не успее да изпълни обещанията си.

6,7 милиона души има право на глас в неделя. Екзит половете са забранени от сръбското законодателство, а първите неофициални резултати се очакват малко след края на изборния ден в 8 вечерта местно време.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?