Силно напрежение преди срещата между ЕС и Турция във Варна

Ердоган ще иска парите за мигрантите, но ще трябва да отговаря за проблемите с Гърция и Кипър

Силно напрежение преди срещата между ЕС и Турция във Варна

Външният министър Екатерина Захариева очаква планираната за следващата седмица във Варна среща между лидерите на Европейския съюз и Турция да се състои, въпреки че се очаква лидерите на ЕС да вземат крайното решение за провеждането ѝ броени дни преди датата, за която е насрочена – 26 март.

След заседание на Съвета "Общи въпроси" в Брюксел Захариева каза, че засега няма индикации за отлагане на срещата. В последните седмици обаче отношенията на Турция с Гърция и Кипър са в поредната фаза на силно напрежение и има известни съмнения, че срещата може и да не се проведе.

"Колегите от Гърция и от Кипър, предполагам ще запознаят лидерите (на ЕС – бел.ред.) с напрежението, което се създаде в Кипър с проучването в континенталния шелф, а също така между Гърция и Турция по отношение на двамата арестувани гръцки войници, което обаче се надявам няма да доведе до отлагането на срещата. Напротив, днес в дебатите беше дадена обща оценка, че тази среща е възможност да се обсъдят отношенията ЕС-Турция и е позитивен факт, че тя се случва", каза Захариева, цитирана от БНР.

Крайното решение трябва да се вземе от лидерите на страните от ЕС, които се събират в Брюксел в четвъртък и петък.

Трудният дневен ред

Моторът на срещата във Варна е българският премиер Бойко Борисов. Той обясни, че целта му е споразумението между ЕС и Турция за мигрантите да остане в сила. Борисов припомня, че Европейският съюз плаща милиарди на Турция в подкрепа на намиращите се на нейна територия милиони сирийски мигранти.

В навечерието на срещата турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза по време на митинг в Анкара, че ЕС не спазва сделката за спиране на мигрантския поток от Близкия изток и иска незабавно да бъдат преведени три милиарда евро, които са били обещани за сирийските бежанци.

"На срещата във Варна ще сложим пред тях снимките на всички бежански лагери в Турция. Ще им кажем: "Ако ще давате финансова помощ за бежанците, направете го. Ако не, бъдете честни с нас", заяви Ердоган.

Споразумението предвижда на Турция да бъдат отпуснати два пъти по 3 млрд. евро. Европейската комисия миналата седмица даде зелена светлина за втория финансов пакет.

Европейският съюз вече изпълни ангажимента си да предостави три милиарда евро за 2016 и 2017 г., като преди края на миналата година, т.е. само за 21 месеца, бяха изготвени програми, бяха поети задължения и бяха сключени договори за цялата сума, се посочва в съобщението на ЕК.

След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки проекти, Европейската комисия "започва набиране на средства за втори транш" със същия размер "за създаване на благоприятни условия за бежанците в Турция", посочиха още от комисията.

Освен това Ердоган се кани отново да постави въпроса за бавния напредък на преговорите за присъединяването на Турция в ЕС. Засега в ЕС има много резерви към тях основно заради проблемите със спазването на човешките права в Турция.

Очаква се на срещата във Варна да бъдат обсъдени проблемите на Турция с Гърция и Кипър.

Анкара се опитва да блокира проучванията за петрол и газ в крайбрежните води на Кипър, тъй като според нея те нарушават правата на кипърските турци. Така се стигна до ситуацията, в която миналия месец турски бойни кораби не позволиха на италианската енергийна компания "Ени" да започне работа в района.

Напрежението между Атина и Анкара пък ескалира, след като Турция задържа двама гръцки военни, които според Атина са пресекли по невнимание границата между двете страни заради лошо време.

Миналия месец се сблъскаха турски и гръцки патрулен катер край спорни острови в Егейско море, а преди това гръцки съд блокира екстрадицията на 8 турски военни, които властите в родината им обвиняват в участие в опита за преврат през 2016 година.

Някои особености в отношенията София – Анкара

Борисов периодично защитава протурските позиции на европейско ниво, като аргументира това поведение с опасността мигрантската вълна да достигне България. За разлика от Гърция, България предаде безпроблемно на Турция издирвани нейни граждани по обвинения, че са участвали в опита за преврата.

България се въздържа да повдига пред Анкара и въпроси за спазването на човешките права там, които са честа тема на обсъждане в ЕС.

Във вторник най-голямата магистратска организация у нас Съюзът на съдиите в България призова Борисов да се застъпи пред турския държавен глава за спазването на човешките права в Турция.

"Много се надяваме, че Вие осъзнавате колко е важно за един български държавник да покаже национално достойнство, самочувствие, смелост и принципност при отстояването на основни демократични принципи, при срещите му с представителите на чужди държави", пишат от ССБ близо седмица преди визитата на Ердоган.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа