Силно радиактивна вода изтече от резервоар на "Фукушима 1"

Силно радиоактивна вода е изтекла от резервоар в авариралата японска атомна електроцентрала "Фукушима-1", съобщи ББС във вторник. Концентрацията на радиоактивните вещества във водата надхвърля 80 милиона бекерела при норма 150 бекерела, съобщи компанията оператор на централата ТЕПКО, допълва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

В понеделник служители на централата открили подозрителна течност край резервоарите за замърсена вода. Измерванията показали радиационен фон от 100 милисиверта за час при норма за обикновен човек 1 милисиверт годишно. Нормите в Япония за допустимата доза радиация за служители в ядрени централи е 50 милисиверта годишно.

Експертите на ТЕПКО са установили и теч от наземна цистерна в АЕЦ "Фукушима-1". До момента оттам са изтекли вече над 300 тона вода със силно бета излъчване - това може би е
признак, че течността съдържа радиоактивен изотоп стронций-90.

В началото на годината постоянни течове станаха причина ТЕПКО изцяло да източи заразената вода от подземните резервоари в нови наземни цистерни, но това не премахна изцяло опасността. Японската агенция за атомна енергия задължи компанията спешно да ликвидира новия теч и тя взема мерки.

Събитието е регистрирано с първо ниво по международната седемстепенна скала INES за сериозността на ядрени инциденти - като ненормална ситуация, излизаща извън пределите на допустимото при експлоатация.

Самата авария на "Фукушима-1" бе определена с максималното седмо ниво, каквото има единствено трагедията в Чернобил. Изтичането на заразена вода е сред основните проблеми пред специалистите, ликвидиращи последиците от аварията в електроцентралата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?