"Силно съмнение" за корупция на членове на ПАСЕ в полза на Азербайджан

"Силно съмнение" за корупция на членове на ПАСЕ в полза на Азербайджан

Разследваща комисия във връзка с подозрения в корупция на действащи и бивши депутати от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) установи, че в случаите с някои от тях има "силно съмнение" за корупция. Това се казва в комюнике на ПАСЕ, предаде Франс прес.

Според комисията съществува "силно съмнение, че някои сегашни и бивши членове на ПАСЕ са участвали в корупционни дейности в полза на Азербайджан" в аферата, известна като Кавиаргейт, посочва Асамблеята.

За редица нейни членове и бивши членове има подозрение, че са били "купени" от властите на Азербайджан - по-специално за да гласуват през януари 2013 г. срещу доклад, критикуващ положението на политическите затворници в страната.

Някои депутати изглежда са получавали хайвер, килими и нощувки в луксозни хотели в Баку.

"Замесените парламентаристи са приканени да спрат дейността си, докато комисия (на ПАСЕ) проучи положението на всеки един от тях", заяви снощи на пресконференция председателят на ПАСЕ Микеле Николети.

Сред парламентаристите, изобличени в доклада, са Едуард Линтнер, бивш германски парламентарист от Християнсоциалния съюз - баварската съюзническа партия на ХДС, ръководен от канцлерката Ангела Меркел, и една депутатка от тази формация, бивша членка на ПАСЕ - Карин Щренц.

Докладът на комисията от над 200 страници е разработен от трима експерти - бившия френски съдия антитерорист Жан-Луи Брюгиер, британеца Никълъс Братза - бивш председател на Европейския съд по правата на човека, и шведската юристка Елизабет Фюра.

Документът бе обнародван точно преди откриването на пролетната сесия на ПАСЕ, в който има представители на 47 страни от Съвета на Европа, включително 28-те от ЕС.

Орган без законодателни правомощия, ПАСЕ заседава четири седмици от годината в Страсбург, където обсъжда по-специално защитата на човешките права и борбата с корупцията.

Споделяне

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?