Силно земетресение край западното гръцко крайбрежие

Силно земетресение разтърси Западна Гърция, но засега не се съобщава за пострадали хора или нанесени материални щети, предаде Ройтерс в неделя.

Американският геоложки институт съобщи, че земетресение с магнитуд от 5.7 степен е било регистрирано в 13.23 ч. местно време на дълбочина 33 км.  Атинският институт по геодинамика измери земетресението на 54 степен и съобщи, че епицентърът му е бил край югозападния бряг на йонийския остров Закинтос, на 330 км от Атина.

Полицията и очевидци заявиха, че нямат информация за пострадали или нанесени щети. "Почувствахме земетресението, но няма съобщения за щети", каза полицейски служител в Закинтос.

Гърция е една от сеизмично най-активните страни на европейския континент.  На нейна територия се регистрират почти половината от всички подземни трусове в Европа. Земетресения с магнитуд до 6 степен обикновено не водят до разрушения в Гърция, тъй като повечето новопостроени жилища в страната са от железобетон и отговарят на съвременните сеизмични изисквания. Силни трусове понякога разрушават стари каменни къщи и предизвикват свлачища на камъни в планините.

Споделяне

Още от Балкани