Силно земетресение разлюля Гърция и Турция, има жертви

Трусът е от 6.7 по Рихтер в Егейско море, няма пострадали българи

Силно земетресение в Егейско море разлюля гръцкия остров Кос и турския курорт Бодрум предизвиквайки масова паника. Към момента се съобщава за поне две жертви на остров Кос, които са чужденци, ранените са над 120, предадоха агенциите.

Няма пострадали българи, съобщи  БНТ. По данни на наши сънародници на остров Кос живеят около 1000 българи.

"Беше страшно – мебелите падаха върху нас. Цялата нощ прекарахме навън. Трусовете продължават и призивът е да не се прибираме по домовете, заради очакванията за нови вторични вълни“, разказаха семейството на Лилия и Антон Андонови пред Mediapool, които от години живеят на остров Кос. По техни думи трусовете продължават, всички все още са по улиците.

Земетресението

По данни на американския Геофизически институт трусът е бил с магнитуд 6.7 по скалата на Рихтер, а според гръцки сеизмолози – 6.4.  Анадолската агенция го оценява на 6.3 по Рихтер.

Земетресението е регистрирано в 1:31 часа местно време с епицентър на около 12 километра североизточно от остров Кос и 10 километра южно от турския курортен град Бодрум.

Огнището на труса е било само на 10 км под морското дъно и затова е усетен силно. 

Последвали са десетки по-слаби вторични трусове в региона, най-силнят от които е бил около 5 часа сутринта.

Заради очакванията за още вторични земетресения местната власт е призовала хората да останат навън през днешния ден.

Земетресението е предизвикало малко цунамии е заляло пристанищата на остров Кос и курорта Бодрум.

Трусът е бил усетен и на гръцкия остров Родос.

В България земетресението не е усетено, защото разстоянието е достатъчно голямо, заявиха от Сеизмологичния институт към БАН.

Жертви и разрушения

Кметът на осторв Кос Георге Киритис съобщи, че жертвите са чужди туристи, чиято самоличност се установява. Те са починали от паднали камъни от стара сграда, разположена в центъра на острова.

Ранените на остров Кос са над 120 души, съобщи говорител на гръцкия флот. Пострадалите са транспортирани с хеликоптери на остров Родос, където земетресението също е било усетено.

Медиите в Гърция съобщават за големи материални щети в засегнатите региони – жилищни сгради, хотели, магазини, както и пристанището на острова.

Пострадала е и средновековната крепост на рицарите от Ордена на св. Йоан, известни като хоспиталиери. Тя е построена на остров Кос през XIV-XVI век за защита от османските завоеватели и изиграва решаваща роля в борбата с тях. Освен повредите по крепостта, сред пострадалите сгради е минаре на джамия.

В Бодрум също има нанесени материални щети след земетресението. Таванът на болницата в турският курортен град е паднал и пациентите са били евакуирани.

"Най-големият ни проблем са прекъсванията на електричеството в някои части на града", каза кметът на Бодрум Мехмет Кочадон пред местна телевизия. "Има леки щети, няма информация за загинали хора в района", добави той.

Земетресението е усетено и на остров Родос.

"Бяхме много изненадани и силно уплашени и веднага излязохме навън", разказа един от почиващите на Родос. Друга жена пък споделя, че веднага събудила децата си, за да напуснат хотела, в който са отседнали.

На остров Родос няма данни за жертви или сериозни щети. Въпреки това туристите и жителите на острова са стресирани след преживяното. Мнозина са прекарали безсънна нощ.

Споделяне

Още от Балкани