Силно земетресение разтърси североизточна Япония, няма жертви

Земетресение с магнитуд 7 степен по скалата на Рихтер беше регистрирано днес близо до град Сендай в североизточна Япония. Няма жертви и сериозни разрушение. Агенциите съобщават, че 18 души са леко ранени. Трусът, продължил близо 2 минути, беше усетен и в Токио.

В префектурите Ивате и Мияги са се образували свлачища. На места има деформация на железопътните линии и нарушени пътни връзки.

Временно е прекратено движението на влаковете-стрела Шинкансен. Закрити са местните летища, а също и международното летище Нарита в района на Токио, където бил регистриран земен трус 4-та степен по приетата в Япония седемстепенна скала.

Магнитудът на земетресението е почти същият като този на труса през 1995 г. в град Кобе, при който загинаха 6430 души, отбелязва Ройтерс.

По данни на Японското метеорологично управление центърът на земетресението е на дълбочина 60 км под морското дъно в района на Тихия океан на изток от префектурата Мияги. Според сеизмолозите тихооеканската тектоническа платформа "се е гмурнала" под континенталната. Няма опасност от възникването на цунами.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?