Силно земетресение удари Хаити, сривайки столицата Порт-о-Пренс

Силно земетресение удари Хаити, сривайки столицата Порт-о-Пренс

Силно земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер разтърси остров Хаити малко преди полунощ в сряда българско време. Минути след това са последвали два силни вторични труса с магнитуд 5.9 и 5.5 по Рихтер.

Епицентърът на трусовете е бил на 10 км от столицата на Хаити - Порт-о-Пренс, на дълбочина 10 км.

В резултат са причинени огромни разрушения, особено в столицата, а броят на жертвите до момента не може да се посочи, но според информационните агенции те са хиляди, а пострадалите и останалите без покрив – по някои сметки са около 3 милиона.

Информациите за пораженията идват главно от очевидци и се отнасят до положението в столицата, тъй като поради срива на комуникациите няма информация какво се е случило в други части на най-бедната американска държава.

Под развалините на сградите в столицата има затрупани хора, предаде кореспондентът на Ройтерс. "Всичко се разтресе, къщи започнаха да се рушат, хората стенеха, настъпи пълен хаос", съобщи той.

Според посланика на Хаити в Мексико сградите на много държавни учреждения са се срутили и са били нанесени големи щети на Националния дворец, където се помещава президентството. "Всичко, което мога да потвърдя, е, че президентът е жив и неговата съпруга също", съобщи той на пресконференция.

Посланикът определи ситуацията в Порт-о-Пренс като изключително тежка, особено в жилищните квартали. За момента няма никакви данни за броя на жертвите, уточни той.

В разрушената столица по улиците могат да се видят много ранени, молещи за помощ, и извадени от развалините трупове. Хиляди хора напяват и се молят, държейки се за ръце. Жители се опитват да извадят близките си от разрушените сгради или издирват изчезнали.

Започнаха да идват съобщения за мародерски набези, а държавните органи са безпомощни да се справят със ситуацията.

От разположените в островната държава мироопазващи сили на ООН осем китайски миротворци са под отломките на сградата на мисията в Порт-о Пренс, а десет са водени за изчезнали, предаде Франс прес, като се позова на китайски официални медии. В Хаити има 125 китайски "сини каски".

Други трима йордански миротворци са загинали, съобщи военен източник от арабската държава. 21 йордански "сини каски" са били ранени, но животът им е вън от опасност.

Пациенти и членове на екипа на "Лекари без граници" в Порт-о-Пренс са били ранени, а медицински съоръжения на френската хуманитарна организация са понесли щети.

САЩ предложиха помощ на най-бедната страна в Западното полукълбо. Великобритания, Франция, Мексико, Венецуела, Тайван и Китай обещаха да изпратят спасителни екипи, предадоха световните агенции.

Германия съобщи, че ще деблокира спешна помощ в размер на един милион евро, съобщи Франс прес.

Световната банка изрази готовност да отпусне финансова помощ на Хаити. Сградата на представителството ѝ в предградие на Порт-о-Пренс е била разрушена, но повечето от служителите ѝ са невредими. Световната банка не даде повече подробности.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) и други хуманитарни групи се подготвят да окажат помощ на Хаити, предаде АП.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?