Силно земетресение удари Нова Зеландия и предизвика свлачища и цунами

Силно земетресение удари Нова Зеландия и предизвика свлачища и цунами

Мощно земетресение разтърси Южния остров в Нова Зеландия рано тази сутрин, отне живота на двама души, предизвика свлачища и цунами, нанесе щети на сгради и инфраструктура, предава БТА.

Стихията обаче като цяло пощади страната от разрушенията, които понесе преди пет години, когато смъртоносно земетресение разтърси същия регион, съобщи Асошиейтед прес.

Днешното земетресение с магнитуд 7.8 удари Южния остров малко след полунощ в район, където има предимно малки населени места. Близо до епицентъра се образуваха змиевидни пукнатини по пътищата и свлачища. 

Силни вторични трусове създадоха допълнителен шок за изтощените местни жители, много от които прекараха безсънна нощ навън, търсейки прикритие на по-високи места, за да избегнат вълни цунами.

Земетресението нанесе щети в столицата Уелингтън, която се намира на над 200 км на север. То бе усетено силно в град Крайстчърч, който бе опустошен от земетресението през 2011 г., което погуби 185 души. 

Полицията съобщи, че един човек е загинал в малкия крайбрежен град Кайкоура, а друг - в намиращ се наблизо ски курорт. Още няколко души са получили леки наранявания в Кайоура.

Премиерът Джон Кий прелетя с хеликоптер над града днес следобед. Той каза, че крайбрежието е било залято от двуметрови вълни, но по-късно предупреждението за опасност от цунами е останало в сила само за някои крайбрежни райони. Кий допълни, че няма причина да се смята, че броят на жертвите може да се увеличи. 

"Мисля, че ако имаше тежко ранени или още мъртви, щяхме да сме разбрали вече. Изглежда, че инфраструктурата е по-големият проблем, въпреки че не искам да омаловажавам страданията и страха, които толкова много хора изпитаха", каза за радио "Ню Зилънд" министърът по въпросите на гражданската защита Джери Браунли, цитиран от Франс прес.

В много региони, освен материалните щети върху жилищни сгради, бяха прекъснати автомобилни пътища, движението на влакове и фериботи бе спряно и имаше смущения в електроснабдяването и телефонните линии.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?